Факултет "Приложна информатика и статистика"

Бакалаври и магистри от факултет “Приложна информатика и статистика”

вторник, 09 ноември 2010 0:00

Първи сред випуските-абсолвенти тържествено връчи дипломи на своите бакалаври и магистри факултет “Приложна информатика и статистика”. Тържествената церемония премина през традиционните ритуали – светкавиците на фотоапаратите осветиха щастливи лица, букетите се връчваха от родители и близки, българският и студентският химн изправиха на крака залата, спонтанни ръкопляскания съпътстваха всеки нов притежател на диплома... Не чак толкова обичайното бе, че зала “Тържествена” този път се разпъна по шевовете от многолюдие – десетки момчетата и момичетата в тоги, родители, преподаватели, приятели, гости...

Едва ли има по-щастлив ден от този за студентите и родителите им, отбеляза деканът на факултета доц. д-р Валентин Гоев, който напомни, че доскоро церемониите са съпътствали само завършването на средно образование, а дипломирането на висшистите е минавало някак безлично. Сега в този тържествен формат денят става паметен за студенти и родители, каза деканът. Говори се за обучение през целия живот. Но ако правилото важи за всички професии, то нашите специалности повече от всички други се нуждаят от това, защото технологиите в телекомуникациите и информатиката се променят всекидневно, бе посланието на ръководителя на факултета към абсолвентите.

С обръщението “колеги” (“Вече наистина колеги!”), започна приветственото си слово проф. Валентин Кисимов, зам.-ректор на университета. В метафоричен стил той открои значението на тогата и абсолвентската шапка като символ на интелигентния и образования човек. Завладяването на световното стопанство е прекрасна цел, защото вие сте хора, които могат вече да създават. При това завършвате в 2010-а, когато нашият университет чества 90-годишнината си, напомни проф. Кисимов и пожела на студентите: “Нека у вас остане искрата, за да вървите напред!”. “Вие сте нашата гордост”, бе репликата за зам.-ректора, която предизвика бурни ръкопляскания.

Проф. Кисимов раздаде първо дипломите на магистрите и то дипломите на отличниците-магистри, които се оказаха преобладаващите в списъка. “Бакалаврите са малко по-зле, но нали те са бъдещите магистри – отличната им атестация предстои”, гласува доверие на по-младите си колеги той. Дипломи и грамоти получиха магистри от специалностите “Бизнес информатика”, “Икономика на съобщенията” и “Статистика и иконометрия”, като баш отличниците по традиция се оказаха предимно момичета.

Бакалаврите станаха притежатели на първите си дипломи на висшисти и придадоха на тържествената церемонията повече красота и ентусиазъм.

Галерия снимки от Бакалаври и магистри от факултет “Приложна информатика и статистика” ...