Финансово-счетоводен факултет

Юбилейна международна научна конференция "Теория и практика на финансовите престъпления"

вторник, 24 април 2007 0:00

В аула "Максима" на Университета за национално и световно стопанство бе открита двудневната юбилейна международна научна конференция "Теория и практика на финансовите престъпления", организирана от Финансово-счетоводния факултет на УНСС по повод на неговата 55-годишнина. Председател на Програмния съвет на конференцията е ректорът на УНСС проф. д-р Борислав Борисов, на Организационния комитет - доц. Григорий Вазов, декан на Финансово-счетоводния факултет, а патрони - финансовият министър доц. Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров.

Форумът бе открит от проф. д-р Борислав Борисов, който посочи, че факултетът-юбиляр е пример за академичните си събратя и неделима част от голямото академично семейство на университета. Почти няма български финансов министър, който да не е завършил Финансово-счетоводния факултет, каза ректорът. В приветственото си слово той изтъкна също, че темата на конференцията, първа по рода си в България, е не само актуална, но и истински предизвикателна, тъй като в съвременния свят финансовите престъпления придобиват ключово значение по отношения на сигурността.

Приветствени думи по повод юбилея на Финансово-счетоводния факултет и към участниците в конференцията отправи и министърът на фининсите доц. Пламен Орешарски, който подчерта, че темата за финансовите престъпления засяга един наистина деформиращ фактор в обществото и руши устоите на държавата. Той се спря на въпроса за превенцията и целенасоченото пресичане на престъпните практики, откроявайки контрола и спазването на нормативната база, сътрудничеството в държавния и частния сектор, националното законодателство в областта и пр.

Управителят на БНБ Иван Искров, също бивш възпитаник на Финансово-счетоводния факултет, изложи някои основни причини за създаването на финансови нарушения, стратегиите на ниво Европейски съюз, ограничаването на корупцията, въздействието на високата потребителска култура срещу финансовите измами, въвеждането на «стопиращи» модерни технологии и т. н.

Приветствия по повод юбилея поднесоха и проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, Камен Петков - зам.-министър на вътрешните работи, както и Потенгал Мукундан, директор на служба «Търговски престъпления» към Международната търговска камара. Сред чуждестранните гости бяха и Майкъл Хаулет, помощник-директор на Международното морско бюро, и Питър Лоу, помощник-директор на Бюрото за разузнаване на фалшификациите.

Поздравления към Финансово-счетоводния факултет отправиха и от Съюза на счетоводителите в България, посолството на Р България във Великобритания, представители на Великотърновския университет и Стопанската академия «Димитър Ценов» в Свищов. Деканът на факултета доц. д-р Григорий Вазов благодари, като отново изтъкна, че успехите на това важно и мощно университетско звено се дължат на добрата работа между ръководството на факултета и ръководството на УНСС, който е водещото висше училище в страната.

Галерия снимки от Юбилейна международна научна конференция "Теория и практика на финансовите прест ...