Финансово-счетоводен факултет

Деканът на ФСФ участва в среща на ректора на УНСС със специалния представител на президента на Република Полша за инициативата „Три морета“

петък, 05 юли 2024 8:20

Беата Дашинска-Музичка, посланик-специален представител на президента на Република Полша за инициативата „Три морета“, посети УНСС и се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров.

В срещата участваха Анджей Крежел, първи съветник/консул от посолството на Република Полша в София, а от страна на УНСС доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, и проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет.

Анджей Крежел, Беата Дашинска-Музичка, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Румен Брусарски, доц. д-р Янко Христозов


Проф. д-р Димитър Димитров представи УНСС и подчерта, че той е бизнес университет с над 100-годишна традиция, най-голямото, най-старото и най-авторитетното висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, в което се обучават 20 хиляди студенти. Университетът предлага 90 магистърски и 53 бакалавърски специалности и е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU, в партньорство с осем водещи европейски икономически университети от Германия, Италия, Норвегия, Нидерландия, Франция, Австрия, Испания и Финландия. Проф. Димитров изтъкна, че от създаването на Университета досега преподаватели и възпитаници на УНСС са видни представители в държавното управление, стопанския и неправителствения сектор, в престижни международни организации и финансови институции. Само през последните години министър-председатели на България са били 11 негови випускници, в т.ч. и първата жена премиер. Сред възпитаниците на УНСС са и 5-ма председатели на Народното събрание, над 120 министри и 10 управители на БНБ, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и генералният директор на Евростат Мариана Коцева, които освен възпитаници са били и преподаватели в Университета.

Доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, представи международните партньорства, като посочи, че УНСС, освен по програма „Еразъм+“, има подписани меморандуми за сътрудничество с три полски университета: University of Euroregional Economy (WSGE) – Warsaw, University of Warsaw и WSB University – Gdansk.

Проф. д-р Румен Брусарски запозна гостите с Финансово-счетоводния факултет и подчерта, че той е емблематичен за Университета, неговата история започва от 1920 г., когато е създаден като Финансово-административен факултет – един от първите два факултета на тогавашния Свободен университет за политически и стопански науки. За рождена дата на днешния факултет обаче се смята 1952 г. – създаването на ВИИ „Карл Маркс”, когато той получава наименованието Финансово-счетоводен факултет.

Беата Дашинска-Музичка подчерта, че инициативата „Три морета“ има ключово значение за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси. По време на срещата тя открои идеите за разширяване на тематичния обхват на инициативата с нова тема - насърчаване на туристическия и културен обмен в Източна Европа като реален фактор за сближаване на страните от нашия регион. 

„Проекти като този  дават възможност за укрепване и разширяване на сътрудничеството не само между държавите, част от инициативата „Три морета“, но и между образователните институции и университетите“, изтъкна Беата Дашинска-Музичка.

Проф. д-р Димитър Димитров подари на гостите книга за България, както и за проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на нашия университет.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на сътрудничеството в образователната, научноизследователската сфера и иновациите.

Предмет на разговора бяха и бъдещи партньорства между УНСС и университети от Полша чрез осъществяване на мобилност, разработка на проекти, научни изследвания и организиране на съвместни инициативи.

В зала „Академична“ проф. д-р Димитър Димитров показа на Беата Дашинска-Музичка и Анджей Крежел портретите на личностите, удостоени с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“. Последните три звания са връчени на доц. д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, която е възпитаник и преподавател в УНСС, на Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората и на Димитър Радев, управител на БНБ. Беата Дашинска-Музичка отбеляза, че сред удостоените с почетното звание е и проф. д-р Данута Хюбнер, която бе първият полски еврокомисар в Европейската комисия (2004-2009) с ресор регионална политика.


Галерия снимки от Деканът на ФСФ участва в среща на ректора на УНСС със специалния представител на ...