Финансово-счетоводен факултет

Проф. д.ик.н. Михаил Динев - декан на Финансово-счетоводен факултет в периода 1999 - 2001 година, с барелеф и зала на негово име

четвъртък, 21 септември 2023 9:03



Проф. д.ик.н. Михаил Динев,

 декан на Финансово-счетоводен  факултет

в периода1999 – 2001 година,

 с барелеф и зала на негово име

 

Проф. д.ик.н. Михаил Динев (1935 – 2022), ректор на УНСС в периода 1989 – 1990 г., вече има зала на негово име и барелеф в най-новия корпус на Университета. Като част от събитията по повод новата академична година, ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри барелефа и припомни значимостта на делото на проф. Михаил Динев и подчерта, че трябва да се превърне в традиция всеки един университет и организация да отдават почит към хората, които са допринесли със своя труд и научни постижения за техния просперитет. „Проф. Михаил Динев беше такъв пример. Големи са неговите заслуги като ректор в едни тежки времена, в които Университетът успя да оцелее. Той винаги е допринасял за развитието на нашия университет, за да може днес ние да се гордеем с нашите достижения“.

Проф. Димитър Димитров и доц. д-р Даниела Петрова, ръководител на катедра „Финансов контрол“

На събитието присъстваха и двете дъщери на проф. Михаил Динев - доц. д-р Валерия Динева от катедра „Финансов контрол“ (вляво) и проф. д-р Мирослава Динева-Пейчева от катедра „Човешки ресурси и социална защита“ (вдясно)

Проф. д-р Мирослава Динева-Пейчева от катедра „Човешки ресурси и социална защита“ благодари за уважението, оказано на делото на нейния баща – проф. Михаил Динев. „Много се радвам, че барелефът е именно в най-новия корпус, защото той обичаше новостите. Той беше новатор, много се радваше, че проф. Димитър Димитров въвежда иновации в нашия университет и го прави модерен“. Тя сподели, че където и да е работил проф. Динев, любовта му към УНСС и към студентите е била безгранична. „Неслучайно той наричаше нашия университет Моят храм.“ Проф. Пейчева допълни, че той е имал смелостта да постъпва правилно. „Не се умори да помага на хората. Не се умори да прави добро. Не се умори да работи за благото на обществото. Затова остави светла диря и е пример за подражание.

Доц. д-р Даниела Петрова, ръководител на катедра „Финансов контрол“, отправи пожелание да се съхранят ценностите, които е оставил в наследство проф. Михаил Динев, и да се развива неговата теория в областта на финансовия контрол. „Когато влизате в тази зала, поглеждайте барелефа и си дайте сметка, че хората, които са отдали живота си на някаква кауза, остават запомнени завинаги!“

Галерия снимки от Проф. д.ик.н. Михаил Динев - декан на Финансово-счетоводен факултет в периода 19 ...