Финансово-счетоводен факултет

Участие в 10-тата международна конференция „Австрийската икономическа школа през 21-ви век”

понеделник, 22 ноември 2021 15:14

     

Проф. д-р Силвия Трифонова, заместник-декан на Финансово-счетоводния факултет и д-р Свилен Колев взеха участие в 10-тата международна конференция „Австрийската икономическа школа през 21-ви век” (Tenth International Conference “The Austrian School of Economics in the 21st Century”), проведена през ноември 2021 г. Конференцията е организирана от Fundación Internacional Bases, Austrian Economics Center и Hayek Institut, и е проведена в Централната банка на Австрия (Oesterreichische Nationalbank, OeNB) във Виена.

проф. д-р Силвия Трифонова и д-р Свилен Колев по време на 10-тата международна конференция „Австрийската икономическа школа през 21-ви век”

Участието на проф. д-р Силвия Трифонова и на д-р Свилен Колев в авторитетната международна конференция е във връзка с изпълнението на научната програма на изследователски проект по Договор № ДН15/10 от 11.12.2017 г. на тема „Иновативната неконвенционална парична политика на водещите централни банки и нейните ефекти за развитите и развиващите се държави, с акцент върху България“, финансиран от Фонд „Научни изследвания” към МОН. Проф. д-р Силвия Трифонова е ръководител на проекта, а д-р Свилен Колев – член на проекта.

проф. д-р Силвия Трифонова, заместник-декан на Финансово-счетоводния факултет и ръководител на проект по Договор № ДН15/10 от 11.12.2017 г.

По време на конференцията проф. д-р Силвия Трифонова и д-р Свилен Колев взеха участие в конферентните сесии, посветени на Австрийската икономическа школа – „150-годишнината на Принципите на икономиката на Карл Менгер”, „Израстването на икономиста Карл Менгер от Нюсандез до Виена”, „Отраженията на наследството на Менгер”, „Как експоненциалността може да промени нашия живот”, „Дебати между Карл Менгер и немската школа на икономическата мисъл”, „Психологическа школа по икономика”, „Германската хиперинфлация (1914-1923): Австрийски подход”, „Дилемата на фон Мизес”, „Алтернативна теория на капитала от Австрийската икономическа перспектива”, „От икономическото калкулиране при социализма към калкулирането на социализма”, „Планове за прилагане на ABM подход в Австрийската икономическа школа”, „Елементарен модел на търсенето на пари и на търсенето на вторично средство за размяна”, „Монетарните теории на Карл Менгер  и Фридрих фон Мизес”, „Невидимото бюджетно ограничение”, „Политическата икономия и мерките срещу COVID-19”, „Произходът на институциите според Карл Менгер: ролята на държавата във възникването и остойностяването на парите”, „Уроците на Хайек за Европейския съюз“, „Преглед на паричните и фискалните трансфери в ЕС и еврозоната“, „Води ли публичният дълг до ефект на изтласкване на публичните инвестиции в ЕС?“, „Пандемията и популизма – рискове пред личните свободи в Испания“, „Планове за прилагане на ABM подход в Австрийската икономическа школа”, „Институционална безработица и отношението й за пандемията от COVID-19”, „Енергийната геополитика през XXI век“, „Ценова волатилност, пари и дигитални валути“, „Карл Попър, Лудвиг фон Мизес и бъдещето на либерализма“ други.

Научен интерес представляваха пленарните доклади, изнесени от гуверньора на Австрийската централна банка – Univ.-Prof. Mag. Dr. Robert Holzmann, от автора на бестселъри Jeff Booth (Canada), от Agnieszka Plonka (Poland) от „Stowarzyszenie Libertarianskie” и от Hannes H. Gissurarson (Iceland) от Университета на Исландия (University of Iceland).


Галерия снимки от Участие в 10-тата международна конференция „Австрийската икономическа школа през ...