Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Открива се нова специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“

сряда, 26 юни 2024 7:54

вторник, 25 юни 2024 16:59

Катедра „Икономика на туризма“ представи пред журналисти, пишещи за туризма, новата специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“, която е в портфолиото на УНСС за учебната 2024/2025 година. Тя е в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и ще се изучава само в дистанционна форма (онлайн), платено обучение.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства екипа на Катедрата за новосъздадената специалност, която е подготвяна години наред след внимателно проучване на всички аспекти на туризма и необходимостта от промени в образованието по отношение на тази бързо развиваща се област. „Туризмът е универсален език, на който говори целия свят. Туризмът ни обединява, туризмът ни свързва. Новата специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ е насочена не само към български, но и към чуждестранни студенти, ако държавата улесни този процес за приемането им. Сега изникват проблеми с визи, с признаване на образованието, пречки, които би трябвало да отпаднат“, каза проф. Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Ася Панджерова, Недялка Пенева, директор „Човешки ресурси“ в хотел InterContinental Sofia, проф. д-р Мариана Янева - ръководител катедра „Икономика на туризма“, проф. д-р Еленита Великова, гл. секретар по науката и директор на Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи, д-р Владимир Бойчев, лекар, експерт здраве и фармация и проф. д.н. Таня Парушева

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“ представи екипа на програмата - доц. д-р Ася Панджерова, проф. д-р Еленита Великова, проф. д.н. Таня Парушева, както и младите колеги гл. ас. д-р Светослав Калейчев, научен секретар на Катедрата, гл. ас. д-р Никола Гайдаров и ас. д-р Ралица Георгиева, ас. д-р Вероника Денизова, която освен преподавател е и журналист в Bloomberg TV Bulgaria, а другите нейни колеги са управители на хотелски вериги или спа комплекси и съчетават академичните знания с практическото познание.

В екипа на новата специалност са и представителите на бизнеса - Недялка Пенева, директор „Човешки ресурси“ в хотел InterContinental Sofia, и д-р Владимир Бойчев, лекар, експерт по здраве и фармация, доктор по икономика, и двамата възпитаници на УНСС.

Ас. д-р Ралица Георгиева, гл. ас. д-р Никола Гайдаров, Илин Димитро, бивш министър на туризма и секретар на президента по образование, култура и туризъм, ас. д-р Вероника Денизова

„Раждането на тази специалност е един дългогодишен труд. Тя е в резултат на множество дискусионни срещи на Катедрата с представители на туристическия бизнес и водещи експерти, участия в проекти, подготвяне на дисертации, публикации. В резултат на всичко това ние констатирахме, че приоритетни за България са здравният и деловият туризъм, а тяхното съчетаване би довело до още по-голям интерес към България. Първоначално мислехме да я наречем „Здравен, делови и развлекателен туризъм“, но в последствие се спряхме на „Здравен и делови туризъм и икономика“, обясни проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“.

Проф. д-р Еленита Великова акцентира върху ролята на здравния туризъм и приноса му за развитието на икономиката на страната. „Годишният оборот на България от Wellness Economy е 5 милиарда долара от 11 туристически сектора, свързани със здравен туризъм, спа, здравословно хранене, спорт и др.

„Тези огромни средства трябва да се управляват правилно и това е една от причините за създаването на тази специалност. Обучението в „Здравен и делови туризъм и икономика“ е насочено към представителите на туристическия бизнес и техните служители, които нямат туристическо образование, но имат опит в туризма. Хора, чиито семейства имат собствен туристически бизнес и търсят специализирани познания и такива, които вече работят в туристическия бизнес, запознати са с общата специфика на туристическия пазар и целят да придобият специализирани познания“, обясни за кои таргет групи е предназначена специалността проф. Великова.

Д-р Владимир Бойчев говори за многобройните фактори, които ни поставят на едно от първите места по заболявания и по смъртност и за необходимостта от цялостна промяна на нагласите в общественото здравеопазване, а доц. д-р Ася Панджерова акцентира на предимствата на обучението онлайн, което е достъпно от всяка точка на света според новите туристически концепции на Bleisure Tourism и Tourism Work Nomads. То е предпочитано не само от по-възрастните студенти, но и от младите, защото дава възможност едновременно за работа и за учене.

Проф. д.н. Таня Парушева обясни, че обучението е 4 години, включва 40 дисциплини, средно по 10 на година, с изключително редуциран хорариум - до 9 часа лекции по всяка дисциплина. Изучаваните дисциплини включват обучение по медицински, термален, спа туризъм, социална психология и туристическо поведение на бизнес туристите, туристически пакети по здравен, делови и развлекателен туризъм, устойчив културен туризъм, връзки с обществеността и други.

„Програмата е насочена към новите приоритети на потребителите, които са в съчетаването на здраве, бизнес и изживявания. Целта е да се формира целогодишен бранд по продуктово предлагане на по-висок клас продукти като термалния, балнео, спа, уелнес, бизнес и развлекателния туризъм. Това ще доведе и до създаване на работни позиции с целогодишна заетост и по-високи доходи“, каза проф. д.н. Таня Парушева.


Конкурентните предимства на новата специалност са платеният прием, който гарантира класиране по първо желание и

възможността да се кандидатства по документи с оценка от ДЗИ (матура) или ЕПИ в УНСС.

Документи за кандидатстване в образователно-квалификационна степен „бакалавър“

за всички специалности, които предлага УНСС, могат да се подават

на място от 10 до 28 юни 2024 вкл. в Центъра за прием на документи 

или онлайн от 10 до 30 юни 2024 г. вкл. през платформата „Уеб-прием“.

Галерия снимки от Открива се нова специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ ...