Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Онлайн международен научен форум за енергийна трансформация. Ден трети

понеделник, 22 ноември 2021 8:11

петък, 19 ноември 2021 17:38

На 18 ноември се проведе третият модул на тридневната научна конференция по въпросите на трансформацията в енергетиката, инфраструктурата и еМобилността, организирана от Центъра за енергиен бизнес и инфраструктура към УНСС съвместно с Colorado Energy Research Collaboratory - партньорство между четири водещи американски университета: Colorado State University, University of Colorado Boulder, Colorado School of Mines и National Renewable Energy Laboratory.

Форумът беше виртуален и организиран в три модула, всеки от които на отделна дата, през интервал от една седмица. Първият модул се проведе на 4 ноември, а вторият – на 11 ноември.

Третият ден на форума беше посветен на еМобилността, водородът като потенциално гориво в процеса на енергийна трансформация, перспективите за развитие на инфраструктурата и трансформацията на съвременните градове в интелигентни. В модула участваха проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ - УНСС, Уил Туур, директор на Colorado Energy Office, Росен Даскалов, основател и главен изпълнителен директор на Sin Cars, проф. д-р Пламен Атанасов от University of California-Irvine, Браян Пивовар, старши изследовател към National Renewable Energy Lab /NREL/.

От страна на американските партньори третият модул беше открит от изпълнителния директор на Colorado Energy Research Collaboratory Мори Доби. Тя приветства участниците, припомни целите и задачите на партньорството между четирите американски университета, които съставляват Colorado Energy Research Collaboratory и представи темите за дискусия.

От българска страна с приветствие към участниците се обърна доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС. Той подчерта интереса, който управляваният от него Център проявява към основните теми от третия ден на уебинара, тъй като работата му е фокусирана върху икономическото въздействие на научните изследвания в областта на енергетиката, включително производството, преноса и разпределението на електроенергия, енергийната инфраструктура, както и възобновяемите енергийни източници. „Сигурен съм, че днешната сесия ще е особено интересна, като имам предвид и опитът на колегите модератори и панелисти, които ще вземат участие в нея“, посочи доц. Зиновиев.

Директорът на Energy Institute - Colorado State University Браян Уилсън акцентира върху колаборацията между четирите водещи американски университета, организатори на събитието и иновациите като една широка мрежа, чрез която се реализират идеите в практиката. „Мисля, че осъществяването на колаборация между Колорадо и България е вече част от проучване на иновационните мрежи и е добро начало за по-нататъшно ползотворно сътрудничество“, подчерта Браян Уилсън.

Ръководителят на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ в УНСС проф. Христина Николова беше модератор на двата панела в третия ден. Тя благодари за гласуваното доверие и определи темите за трансформацията в енергетиката, инфраструктурата на еМобилността и интелигентните градове като едни от най-големите предизвикателства в съвременния свят. Проф. Николова представи панелистите като изтъкна, че най-важното при разглеждане на темите е да се дефинират ключовите предизвикателства, както и кои са главните фактори, влияещи върху трансформацията на енергийните системи, еМобилността и интелигентните градове.

Проф. Христина Николова

Директорът на Colorado Energy Office Уил Туур посочи, че електрификацията на транспортните средства е основно предизвикателство и задача, която трябва да се реализира в близко бъдеще. Като предизвикателства той определи и достъпността на превозните средства и захранващата инфраструктура, които са изключително важни за постигането на пълна еМобилност. „Най-големите икономически  и социални ползи от електрификацията за интелигентните градове е намаляването на вредните емисии, но  за изграждането на инфраструктурата и постигане на пълна електрификация не само в градовете, но и в селските райони ще е необходим огромен ресурс от публични инвестиции“, уточни Уил Туур.

Уил Туур

Главният изпълнителен директор на Sin Cars Росен Даскалов коментира, че най-голямото предизвикателство е как ще използваме електромобилите в бъдеще, защото електрическата енергия е абсолютна различна от тази, която използваме в момента, за да зареждаме превозните средства. „Трябва да помислим как да зареждаме новите автомобили особено в градска среда. Разглеждайки този въпрос, трябва да обърнем внимание на няколко неща – навсякъде, където е възможно в градовете трябва да се поставят фотоволтаични елементи, а говорейки за пълна електрификация в близките 10 години, въпросът не е само в осигуряването на фотоволтаични елементи за зареждащи станции, по-важното е от какво и от къде ще се захранват тези станции“, каза г-н Даскалов и допълни, че следващото предизвикателсто са регулациите, свързани с електрификацията, които правителствата ще трябва да създадат.

Росен Даскалов

Старши изследователят от National Renewable Energy Lab /NREL/ Браян Пивовар в своята презентация запозна участниците във форума с детайли и данни относно огромните инвестиции в прехода към водородни горива, ролята на водорода, добиването му и преносната мрежа за неговото разпределение. Той разгледа връзката между възобновяемите енергийни източници и потребностите на транспортния сектор, както и ползите от водородните горива за подобряването на икономиката и начините за намаляване цената на електролитния водород.

Браян Пивовар

Проф. д-р Пламен Атанасов от University of California-Irvine посочи, че водородната икономиката касае най-вече индустриалния сектор без да измества електрификацията. „Индустриалният сектор има повече ползи от употребата на водородното гориво. Затова в Европа водородната икономика се внедрява постепенно в определени коридори в индустрията, а в България първият коридор ще бъде в Стара Загора – енергийният комплекс „Марица Изток“ – звената, които произвеждат висококачествени продукти за европейския пазар“. Той разгледа технологията на внедряване на водородното гориво в различни индустриални сектори като акцентира и върху необходимостта от повече специалисти-инженери в тази област.

Проф. д-р Пламен Атанасов

Третият и последен ден на форума обобщи изводите от проведените дискусии. В него се включиха участници от 9 държави от цял свят – Австрия, България, Канада, Германия, Индия, Мексико, Пакистан, Филипините, Украйна, както и от 24 американски щата – Аляска, Аризона, Калифорния, Колорадо, Кънектикът, Вашингтон D.C., Айова, Айдахо, Илинойс, Масачузетс, Мериленд, Минесота, Монтана, Северна Каролина, Ню Джърси, Ню Мексико, Невада, Ню Йорк, Охайо, Орегон, Тенеси, Тексас, Юта и Вирджиния.

При закриването на уебинара удовлетворението си от успеха на събитието и постигнатите положителни резултати в търсене на решения по разглежданите теми изразиха директорът на Colorado Energy Research Collaboratory Мори Доби, директорът на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура доц. д-р Владимир Зиновиев и директорът на Energy Institute - Colorado State University Браян Уилсън.

Галерия снимки от Онлайн международен научен форум за енергийна трансформация. Ден трети ...