Факултет "Икономика на инфраструктурата"

БТА представи принципите на агенционната журналистика в публична лекция

четвъртък, 07 април 2022 9:22

вторник, 05 април 2022 16:57

Студенти и преподаватели от УНСС участваха в публична лекция на БТА на тема „Агенционната журналистика“. Лектор на събитието беше заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева.

Доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ представя лектора г-жа Евгения Друмева (от ляво надясно)

В началото на лекцията госпожа Друмева проследи накратко появата и развитието на агенционната журналистика, както и ролята на световните информационни агенции. Тя подчерта, че в настоящия момент обстоятелствата  около и за агенционната журналистика са променени заради социалните мрежи, но е убедена, че тя ще продължи да съществува.

Навлизайки в конкретика, госпожа Друмева обърна внимание на бъдещите журналисти, че са ясни стъпките, които трябва да се направят при писането на новини, но и че има поле за изява за журналиста. Тя припомни на студентите някои задължителни условия за създаването на качествени новини – ролята на лийда за грабване на вниманието на читателя и за правилата при ползване на източниците. „Агенционната журналистика почива на 2 принципа – бързина и точност, които понякога си противоречат и е нужен баланс между тях“, допълни още г-жа Друмева. Тя беше категорична колко е важно всяка новина да има необходимия контекст, което да я направи разбираема. За нея журналистиката е безкрайна и има постоянно какво да учим. Най-голямото предизвикателство пред журналистиката е технологиите да бъдат използвани за добри цели и с добра умисъл.

Лекцията беше подплатена с факти от вътрешния и международния обществено-политически живот и примери от текущия поток новини. Тя предизвика задълбочена дискусия сред студентите и преподавателите. Въпросите, които интересуваха присъстващите бяха свързани с механизма за пресяване на фалшивите новини, ролята на  източниците по време на война, включително и на социалните мрежи и др.

Зам.-генералният директор на БТА разгледа с примери развитието на Агенцията, поставените приоритети и посочи, че промените са в посока на приемственост и надграждане.

В края на срещата г-жа Друмева отправи покана към студентите по журналистика и медия икономика да се възползват от възможностите за стаж в БТА.

Галерия снимки от БТА представи принципите на агенционната журналистика в публична лекция ...