Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Кръгла маса „Сигурност за бизнеса в условията на кризата (икономически, енергийни и кибер аспекти)"

вторник, 12 април 2022 15:10

вторник, 12 април 2022 13:11

В УНСС се проведе кръгла маса „Сигурност за бизнеса в условията на кризата (икономически, енергийни и кибер аспекти)". Събитието е организирано от УНСС съвместно със Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и с подкрепата на Cyber Academy и катедра „Национална и регионална сигурност“.

Специален гост на форума беше министърът на енергетиката Александър Николов, възпитаник на УНСС.

В откриването участваха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Управителния съвет на ССИ Васка Бакларова, зам.-деканът по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата" и член на УС на ССИ доц. д-р Нончо Димитров и председателят на Съвета на настоятелите на УНСС и на НБС ВОН-КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева.

Доц. д-р Нончо Димитров, министър Александър Николов, проф. д-р Димитър Димитров, Васка Бакларова (от ляво надясно)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците във форума и подчерта, че катедра „Национална и регионална сигурност“ е инициатор на кръглата маса, защото темата за сигурността е изключително важна и има ключово значение за всички сектори на икономиката и живота. „Сигурността е като въздуха, ние усещаме, когато ни свършва въздуха, сигурността е на същия принцип, не си даваме сметка за нея, когато всичко върви нормално, и енергийни доставки, и хранителни доставки, и всякакъв вид неща, които са свързани с нашето здраве и персонална сигурност, но когато те изчезнат разбираме, че сигурността всъщност е съществувала и е била доста важна за нас“. Проф. Димитров посочи, че киберсигурността също има много важна роля и това ще е така и занапред. Той допълни, че университетът има програма „Управление на киберсигурността“, която е много успешна и се развива. Той даде пример със САЩ, където един от приоритетите на властите на местно и федерално ниво е киберсигурността и отбеляза, че там се насърчава обучението по киберсигурност с отпускане на стипендии, със стимулиране създаването на специални програми и обучение на преподаватели.

„Завършвайки бакалавър и магистър в този университет сега, когато съм отново в УНСС, не зная как да дефинирам тази емоция. Радващо е, че съм тук и че виждам по какъв път върви университета“, каза министър Николов и се обърна към студентите „вие сте основната движеща сила, вие сте хората, които ще определят тренда занапред, вие сте предизвикателството пред колегите, които ви обучават. От гледна точка на икономика, на сигурност, стратегия, на който и да е от стълбовете на цялостната макроикономическа картина да се спрем, вие сте най-ценният актив. България трябва да започне да оценява потенциала си по достойнство, да го култивира, изгражда и съхранява. Имаме всички перспективи да живеем добре и това зависи от вас. Колкото по-рано намерите страстта си във формат на обучение, на личностно развитие, на амбиция толкова по-лесно ще е да полагате усилия, това е в момента вашият основен механизъм, с който да захраните бъдещето си“.

„Беше ни изключително лесно както на мен, така и на колегите от ССИ да организираме тази кръгла маса, защото кризите станаха много – икономическа, енергийна, кибер криза и то в условията на една война, която се води доста близо до нашата страна и е необходимо да се търсят решения. Затова решихме, че тук е мястото да направим тази дискусия и да отправим тези послания, които да излязат съвместно, както от академичните среди, така и от бизнеса пред нашите студенти, за да видят какви проблеми решаваме тук и къде те ще отидат след време, когато приключат своето обучение“, каза доц. Нончо Димитров.

„УНСС разполага с научните възможности, защото това е люлката, в която се възраждат и изграждат едни от най-големите специалисти в трите насоки финанси, енергетика и киберсигурност. Именно това са трите теми, по които работи Съюза за стопанска инициатива като национална работодателска организация доста време преди да се сформират кризите, в които се намираме в момента“, заяви Васка Бакларова и подчерта, че системите, в които съюзът развива общи цели с УНСС са свързани с Европейската зелена сделка, финансовите инструменти по време на кризи и дигиталната трансформация.

Доц. д-р Лиляна Вълчева, поздрави участниците в кръглата маса и разказа за усилията, които се полагат за финансиране на висшето образование.

Кръглата маса продължи работата си с представяне на доклади и дискусия по тематичните направления. Енергийният експерт адв. Николай Кискинов представи презентация за енергийната сигурност, София Касидова, началник управление „Стратегическо и устойчиво развитие" към Българската банка за развитие (ББР) акцентира в доклада си на финансовите инструменти, Зелената сделка и възможностите за финансиране на проекти за ВЕИ и малки и средни предприятия. Зам.-председателят на УС на ССИ Светлин Илиев изнесе презентация за киберсигурността, Светослава Георгиева, член на УС на съюза и на инвестиционния комитет на програма InvestEU, се спря на финансовите инструменти в контекста на кризата и представи програма InvestEU, по която Европейската комисия предстои да инвестира в Европа над 372 милиарда до 2027 г.

Министърът на енергетиката написа в Златната книга на УНСС:

„Уважаеми професор Димитров,

скъпи колеги и преподаватели,

Благодаря Ви за усилията, знанията, опита, който дарявате на всички студенти.

Благодаря Ви, че във времена, изпълнени с рискове и препятствия Вие оставате стабилната основа, гаранцията за нашия бъдещ просперитет.

Благодаря Ви, че всеки път, когато се връщам тук съм все по-горд и уверен, че пътят на българското образование, колкото и да е труден, ще бъде успешен. Сърдечно желая на всички здраве, несломим дух и увереност по пътя на знанието“.

Пред Стената на славата „Преподаватели и възпитаници на УНСС в държавния елит на България“, на която е изписано и името на министър Николов

Галерия снимки от Кръгла маса „Сигурност за бизнеса в условията на кризата (икономически, енергийн ...