Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Владимир Зиновиев: ЕС е форсиран да търси бърза енергийна трансформация

четвъртък, 12 май 2022 15:55

Интервю на Георги Марков с Владимир Зиновиев в предаването ''Нещо повече''
Audio Player

"Цената на енергоносителите е изключително динамична в последните няколко месеца. Размерите на България като пазари, индустрия и енергийна консумация са много по-малки от тези на другите държави и това ни катализира като възможност да ускорим процеса за енергийна трансформация. Преминаването от изкопаемите горива към зелена енергетика. Това много наподобява на кризата с настъпването на Covid-19, когато никой не очакваше толкова бързо една голяма част от икономиката да премине в дистанционна форма на работа. По същия начин сега сме форсирани да търсим една бърза енергийна трансформация заради високите цени на енергоносителите - в посока на алтернативни източници и ВЕИ".   

Това каза пред БНР доц. Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователски център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС.

ЕС е изправен пред сериозно предизвикателство да вземе бързи решения и да осигури справедлив преход в условията на енергийна трансформация, смята той.

"Когато държавите поставят като приоритет технологичната модернизация на енергийните мрежи, в рамките на до 3 години е постижимо да се стигне до висока степен на неутралност спрямо вноса на енергоносители не само от Русия, а и от другите държави. В условията на тази криза много сериозно се заговори за Египет като за бъдещия енергиен хъб", коментира доц. Зиновиев.

Интервюто на Георги Марков с доц. Владимир Зиновиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Галерия снимки от Владимир Зиновиев: ЕС е форсиран да търси бърза енергийна трансформация ...