Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Екип на катедра „Медии и обществени комуникации“ представи свое изследване на експертна среща по медийна грамотност

петък, 14 октомври 2022 7:50

четвъртък, 13 октомври 2022 18:40

Изследователски екип на катедра „Медии и обществени комуникации“ представи резултати от свое изследване в рамките на експертната среща на тема „Добрите практики в развиване на медийната грамотност в България и в Германия“.

Преподаватели от катедрата са във финалната фаза на тригодишен проект по НИД на УНСС на тема „Обучителни практики по медийна грамотност в България“, а на форума гл. ас. д-р Иван Вълчанов представи резултатите от анкетно проучване сред 534 български учители. Според резултатите българските педагози имат готовност да интегрират теми, свързани с медийната грамотност, в своите учебни предмети. Основните ключове това да се случи са ясна държавна политика и наличие на обучения за учители, както и учебни ресурси.

В събитието, организирано от „Коалиция за медийна грамотност“ и фондация за свободата „Фридрих Науман“, участваха още Пролет Велкова от СЕМ, германските експерти по медийна грамотност Изабела Шмит и Янис Хан, изследващи именно интегрирането ? във формалното образование, както и Иглика Иванова от Експертния съвет по медийна грамотност към Министерство на културата. Панелистите и гостите се обединиха около идеята, че ключът към бързото повишаване на медийната грамотност, е общи усилия на всички заинтересовани страни, работещи по темата.

Проектът на членовете на катедрата по медии и комуникации в УНСС включва още интервюта с експерти, задълбочен литературен преглед на дефиниции и концепции за медийна грамотност, анализ на стратегически документи, чуждестранни практики и ресурси за обучение. Резултатите от отделните изследвания ще бъдат публикувани в научни статии в престижни научни списания в областта на комуникациите и педагогиката, а целият проект ще бъде представен в монография, която ще излезе от печат до края на 2022 г.

Цялото събитие можете да проследите във видеото.

Галерия снимки от Екип на катедра „Медии и обществени комуникации“ представи свое изследване на ек ...