Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Министърът на туризма представи концепцията на Бранд България в нашия университет

вторник, 25 април 2023 7:44

понеделник, 24 април 2023 15:46

Министърът на туризма на Република България д-р Илин Димитров изнесе пред студенти от катедра „Икономика на туризма“ публична лекция на тема „Туристически политики“.

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“ поздрави присъстващите.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри събитието: „УНСС не само подготвя висококвалифицирани кадри за туристическия бранш и за всички области на социално-икономическия живот, но активно работи по проекти в този сектор. В тази връзка искам да отбележа, че нашият университет е партньор с Министерството на туризма по проект за дигитална карта на България, чрез който страната ни да бъде представена, не само с рекламни кампании, но и като туристическа дестинация в дигитална среда. Университетът също така съвместно с вестник „Стандарт“ работи и по проект „Чудесата на България – дигитални маршрути“, който има за цел да представи българското културно-историческото наследство“, каза проф. д-р Димитър Димитров и допълни, че УНСС, като най-големия бизнес университет, провежда научни изследвания и има богат опит в подготовката на анализи и концепции за развитието на отделните отрасли на икономиката, общините и регионите и с готовност ще подкрепи с експертиза всяка стъпка за развитието на българския туризъм и национална политика в този отрасъл.

  

Проф. д-р Димитър Димитров

Министърът на туризма подари на проф. д-р Димитър Димитров икона на Св. Георги Победоносец и подчерта: „Във ваше лице виждам един приятел на туризма, с катедра „Икономика на туризма“ също имаме ползотворни контакти от времето, когато доц. д-р Николай Цонев беше ръководител на катедрата. Това е бъдещето на туризма, без такива хора като вас няма как да вървим напред. Желая ви здраве, продължавайте да побеждавате“.

Министър Илин Димитров връчва подаръка на проф. д-р Димитър Димитров

„Имате историческия шанс в момента да има най-голямото търсене на кадри в сектора на туризма, откакто той е създаден. В момента в отрасъла работят 186 хиляди души и не достигат 40 хиляди. Моят съвет към вас е, ако мислите къде да работите, категорично казвам, че сега е момента да се развива човек в туризма, защото кризата е много тежка“, обърна се към студентите министър Илин Димитров и посочи: „Който има знания и е адекватен, който има възможности, той много бързо ще може да се развие и да се изкачи нагоре в кариерата. Стремете се към възможно най-качествените вериги, защото програмите им за обучения и за израстване са възможно най-добрите. Намерете най-доброто място, където да се развивате и не се притеснявайте да искате да растете нагоре“.

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма", проф. д.н. Таня Парушева, преподавател в катедрата, проф. д-р Еленита Великова, директор на Глобален център за устойчивост на туризма и управление на кризи на УНСС и преподавател в катедрата, доц. д-р Николай Цонев, хоноруван преподавател в катедра „Икономика на туризма" и бивш ръководител на катедрата (от ляво надясно)

В хода на лекцията си министър Илин Димитров запозна студентите колко е важен маркетинга на дестинацията, категоризацията на отделните обекти в сектора, представи концепцията на Бранд България, акцентира колко са важни посланията на рекламните кампании, които се отправят към аудиторията, защото в момента туроператорите продават България, а не марката „България" и това трябва да се промени. Министърът отбеляза, че на България не трябва да се гледа само като на лятна туристическа дестинация и не бива да се сравнява със съседните страни –  Гърция и Турция, които имат много по-голяма плажна ивица и по-дълъг сезон. Един от стратегическите приоритети в областта на туризма е страната ни да стане модерна целогодишна туристическа дестинация.

Галерия снимки от Министърът на туризма представи концепцията на Бранд България в нашия университе ...