Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Изпълнителният директор на транспортно-логистичния гигант DISCORDIA изнесе публична лекция

понеделник, 15 май 2023 7:55

петък, 12 май 2023 10:50

Студентите от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ имаха възможността да присъстват на публична лекция на тема „Бъдещето на талантите в България“ с гост-лектор г-н Христо Христовосновател и изпълнителен директор на DISCORDIA - най-голямата транспортно-логистична компания в България. Лекцията е следствие подписания меморандум за сътрудничество, включващ различни съвместни инициативи, в това число публични лекции и семинари, стажове, стипендиантска програма и др.

Това е втората публична лекция, която собственикът на DISCORDIA и един от най-успешните предприемачи и мениджъри в България, изнася пред студенти в УНСС. Присъстваха не само студенти и преподаватели от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, но и студенти, и докторанти от други катедри, както и бивши студенти по „Икономика на транспорта“, сега също собственици на транспортни фирми.

Доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, откри събитието и подчерта, че благодарение на усилията и мениджърския талант на Христо Христов за 30-години DISCORDIA се е превърнала в утвърден лидер на Балканите и е в Топ 20 на европейския пазар. Компанията предлага услуги  в три направления: международен автомобилен транспорт, покриващи всички точки на Европа, жп спедиция и спедиция по море и въздух, осигуряващи транспорт до всички части на света.

Христо Христов подчерта, че в разговорите с кандидат-инвеститорите изтъква един основен мотив, който е над всичко - „това са младите хора, които имат висок потенциал и талант. В България си заслужава да дойдеш заради талантите“. Той каза, че неговият успех се дължи основно на това, че е вярвал в таланта и го е развивал. „Постиженията на  DISCORDIA са именно в това, че сме търсили хора, които да развиваме. Намираме таланти, развиваме се заедно, създаваме едно богатство, което разделяме по един справедлив начин“, обясни формулата на успеха Христо Христов.

В DISCORDIA работят над 2000 човека, има 1400 автомобила, 4000 потребители и 412 млн. приходи за 2022 г. От 2013 г. до 2022 г. приходите на компанията всяка година са нараствали с 35 %, ефективността с 37%, а печалбата с 40%, се разбра от презентацията на изпълнителния директор.

Компанията развива бизнес с над 70 държави, 38 от тях - в Европа, като постоянно разраства своето глобално покритие. Има офиси в България, Украйна и Румъния. Има висока репутация и е спечелила доверието на хиляди партньори и клиенти, показва международно NPS проучване през 2022 г.

„Сред големите цели и амбиции на DISCORDIA е да се превърне в технологичен лидер в бранша. Вече работим в тази посока, инвестирайки в интеграцията на дигитални и иновативни софтуерни решения от последно поколение, чрез които оптимизираме различни ключови бизнес процеси в организацията. Внедряваме най-добрия софтуер, в най-добрите автомобили, плащаме най-високите заплати на шофьорите, повече отколкото в Германия и Франция, и съответно имаме ръст на печалбите“, обясни принципите си Христо Христов.

След лекцията се зададоха множество въпроси, освен за „принципите на успеха“, но и конкретни за стипендиите, които се осигуряват от DISCORDIA. Жан Вайтилингам, директор „Човешки ресурси“ в DISCORDIA обясни, че за стипендия се кандидатства с успех от последната година на следването, с изпит и със събеседване. Стипендиите са годишни и са в рамките на 2000 лева. Освен това компанията предлага и летни стажове през юни, юли и август. „Половината от стажантите останаха на работа при нас“, каза Христо Христов и допълни, че пред последните 4 години и половина са назначени 172 човека, възпитаници на УНСС, което е 40 % от всичките назначения в компанията за този период.

Галерия снимки от Изпълнителният директор на транспортно-логистичния гигант DISCORDIA изнесе публи ...