Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Наш преподавател участва в дискусия за цената на личния преход – зелен, дигитален и демографски

понеделник, 19 февруари 2024 10:12

понеделник, 19 февруари 2024 9:04

Зеленият преход като решение за икономическите и демографските предизвикателства беше сред акцентите на дискусията „Цената на личния преход – зелен, дигитален и демографски”, която се проведе в София Ивент Център. Събитието беше организирано от фондация „Фридрих Еберт България", Институтът за социална интеграция и Фондацията за европейски прогресивни изследвания към Партията на европейските социалисти. В дискусията взеха участие представители на експертните и академичните среди в областта на енергетиката, сред които беше доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към УНСС.

„Климатичните промени са истински и цената от бездействието би била най-висока“, заяви Атанас Пеканов, икономист от Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), служебен вицепремиер на Република България (2021 - 2023). „Наблюдаваме страни, които правят нужните стъпки и това не е задължително да носи икономически загуби, не носи загуба на благосъстояние, допълни той. Климатичните промени са истински и всяка една година продължават да се влошават. Миналата година имахме рекордно високи температури. Усещаме промяната в климата и си даваме сметка каква огромна цена може да има това върху начина ни на живот, глобалната икономика и производството“, коментира Пеканов. Според него зелената сделка е наслоена със скептицизъм, защото се свързва със забрани и регламенти. Пеканов отбеляза нуждата да инвестираме в нови работни места, за да бъдат успокоени хората и регионите, които, може би, имат причина да изпитват скептицизъм. „Зеленият преход носи рискове за определени групи от хора и региони, и именно те имат нужда от инвестиции“, каза още Атанас Пеканов.

„Енергийните общности функционират като здравната каса – всички инвестират, а ползва, който има нужда“, каза директорът на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура доц. д-р Владимир Зиновиев. „Това е ключовият момент, с който трябва да се научим да живеем, че на всеки един от нас сумарно плюсът от създаването на една енергийна общност ще бъде различен, но взети заедно ще плащаме по-малко за електроенергия, защото ще консумираме по-малко от мрежата“, обясни доц. Зиновиев.

В дискусията с изказвания се включиха Петко Димитров от „ПрайсуотърхаусКупърс“, Огнян Атанасов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), доц. д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН, Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ към WWF и други експерти и учени в енергийната област.

Галерия снимки от Наш преподавател участва в дискусия за цената на личния преход – зелен, дигитале ...