Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Жива памет - проф. д.н. Любомир Стойков

вторник, 14 май 2024 4:57

   Проф. д.н. Любомир Стойков е университетски преподавател 

в катедра „Медии и обществени комуникации“ - катедра на ЮНЕСКО,

изкуствовед, естет, журналист, PR и медиен експерт

Носител на награди като

„Почетен знак на президента на Република България за значим принос към българската култура, наука и образование“,

„Златен век – звезда“ на Министерството на културата за принос към културата и изкуството,

„Почетен знак на ректора за високи постижения в учебната и научната дейност и заслуги към УНСС“ и др.


Проф. д.н. Любомир Стойков е професор в УНСС, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Националната художествена академия. Преподавал е в Нов български университет, гост преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Роден е през 1954 г. в Стара Загора. Завършва гимназия „Св. княз Борис І“ в Асеновград. Магистър е по журналистика на Софийския държавен университет. От 1981 г. е асистент в Софийския университет – Факултет по журналистика. Защитава първата си дисертация през 1988 г. От 1996 г. е доцент по фирмена култура и комуникация в УНСС. През 2007 г. е избран за професор по култура, масмедии и връзки с обществеността в УНСС и ВАК, а през 2015 г. му е присъдена научната степен „доктор на науките“ за дисертация на тема „Модата като култура и комуникация“, защитена в УНСС.

Проф. д.н. Любомир Стойков въвежда медиите и комуникациите като предметна и лекционна сфера в УНСС. Той е първият преподавател в УНСС по комуникации и фирмена култура още от постъпването му в Университета през 1993 година. Създател и научен ръководител е на магистърската програма „Връзки с обществеността“.

Проф. Стойков въвежда за първи път в българската университетска образователна система дисциплината „Фирмена култура и комуникация“, а по-късно и предметите „Бизнес комуникация“, „Управление на връзките с обществеността“, „Култура и медии“, „Лайфстайл журналистика“ и „Имиджмейкърство“.

През последните 20 години е работодател на свои студенти по медии, журналистика и връзки с обществеността, които са започвали работа и са се реализирали в ръководените от него професионални структури, като PR агенция „Алма комуникация“ и „От игла до конец“.

Научна дейност

Неговите научни и творчески интереси включват култура, медии, моден дизайн, теория на модата, моден маркетинг, лайфстайл журналистика, бизнес комуникация, връзки с обществеността, политическа комуникация, имиджмейкърство и др. Участвал е в различни научни проекти, между които „Професия „Новинар“: емпирични проучвания за журналистите, журналистиката и медиите в България (СУ „Св. Кл. Охридски“, 2010), „Медиите между мисията и бизнеса“ (УНСС, 2013), „Концептуален модел на академични прояви на УНСС с протоколно-церемониален характер“ (УНСС, 2018) и др.

Журналистическа дейност

Проф. Любомир Стойков е създател на телевизионната модна журналистика в България и основател, сценарист и водещ на първото българско телевизионно предаване за мода – „Блясък“, по БНТ, на седмичното телевизионно шоу за стил „От игла до конец“ по Нова телевизия и на телевизионното модно предаване „Чаровната диктаторка“ по телевизия „7 дни“. Интервюирал е над 100 световни знаменитости в сферата на модния дизайн, киното и попмузиката, като Пиер Карден, Алекзандър Маккуин, Пако Рабан, Юбер дьо Живанши, Соня Рикел, Лучано Бенетон, Оскар де ла Рента, Клаудия Кардинале, Анук Еме, Мария Шнайдер, Елизабет Хърли, Парис Хилтън и др. Автор е на десетки документални филми и кореспонденции за модата и стила от целия свят.

Той е създател и главен редактор на електронното списание „Fashion Lifestyle Magazine“, на „Smart Fashion Media“ и на теоретичното електронно списание с международна редколегия „Медии и обществени комуникации“. Бил е главен редактор на сп. „Младеж“ и сп. „Мода“. Работил е като журналист във в. „Студентска трибуна“, сп. „Лада“, сп. „Божур“. Колумнист на вестниците „Труд“, „168 часа“, „Пари“ и „Кеш“.

Основател и почетен председател на Българската академична асоциация по комуникации. Съосновател и председател на Академията за мода, престижна организация в областта на това визуално изкуство,  организираща годишните награди „Златна игла“ и „БГ модна икона“.

Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските художници, Съюза на учените в България, Метрополитън мюзиъм (Ню Йорк), Американското дружество за връзки с обществеността (PRSA), European Communication Research and Education Association (ECREA), International Association for Media and Communication Research (IAMCR).

Проф. д.н. Любомир Стойков е автор на 20 книги, на над 200 научни студии и статии и на над 1000 журналистически публикации в български и чуждестранни издания, посветени на комуникацията, медиите, изкуството, всекидневната култура, модата, модния дизайн, връзките с обществеността и човекознанието.

Авторски книги

  • Публична комуникация и медиаморфози. София, 2023;
  • 100 срещи с мен. София, 2019; Световни модни икони. София, 2014;
  • Facebook комуникация (Виртуални есета и коментари). София, 2013;
  • Усмивките на модата (Вицове, афоризми, сентенции). София, 2012;
  • Ефективна бизнес комуникация. София, 2010;
  • Световната мода. Трета част: Италия. София, 2009;
  • Управление на връзките с обществеността. София, 2007;
  • Култура и медии. София, 2006;
  • Теоретични проблеми на модата. София, 2006;
  • Световната мода. Втора част: САЩ. София, 2004;
  • Световната мода. Първа част: Англия и Франция. София, 2000;
  • Фирмена култура и комуникация. София, 1995;
  • Калинография. Разговори със Ставри Калинов. София, 1998;
  • Модата: от Нефертити до топмоделите. София, 1994;
  • Човекът отвън и отвътре. София, 1990;
  • Красотата на общуването. Нравствено-психологически размисли. София, 1984;
  • Чаровната диктаторка. Калейдоскоп на модата. София, 1982.

Награди и отличия

Проф. Любомир Стойков е носител на наградите:

  • „Почетен знак на президента на Република България за значим принос към българската култура, наука и образование“;
  • „Златен век – звезда“ на Министерството на културата за принос към културата и изкуството;
  • „Почетен знак на ректора за високи постижения в учебната и научната дейност и заслуги към УНСС“, както и
  • статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на Университета;
  • „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти;
  • Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за принос към развитието на българската журналистика и журналистическото образование;
  • „Жълта роза“ на Зонта клуб София за принос към подобряване статуса на жените по света;
  • „Най-сладкодумен разказвач“ – от Българската национална телевизия и др.

  ВИДЕО


ФОТОГАЛЕРИЯ

Галерия снимки от Жива памет - проф. д.н. Любомир Стойков ...