Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Публична лекция на тема "Ролята на Министерството на вътрешните работи в противодействието на корупцията“

вторник, 26 април 2016 11:00
сряда, 20 април 2016 11:35 / сряда, 20 април 2016 11:54
Print Increase font size

Публична лекция на Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи, на тема „Ролята на Министерството на вътрешните работи в противодействието на корупцията“, събра преподаватели и студенти в голямата конферентна зала на университета. Събитието бе организирано от катедра „Национална и регионална сигурност“ и бе част от проекта „Антикорупционно образование“.

Проф. Димитър Димитров и Филип Гунев (отдясно наляво) при откриването на срещата

Проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ и координатор на проекта, откри срещата и представи гост-лектора.

В голямата конферентна зала

Филип Гунев се спря на интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, визира как се измерва корупцията и направи съпоставка на данните за явлението у нас и в Европа. В България корупцията е с устойчиви показатели, докато в три четвърти от страните на стария континент се разраства, посочи той.

Лекторът

Лекторът очерта разработването и прилагането на антикорупционни планове, административните, репресивните и структурните мерки за борба с явлението в МВР, проверяването на имуществените декларации на служителите във ведомството и др. Той разграничи институционалната и политическата корупция, систематизира изследването на проблема и търсенето на решения след 2000-та година, като открои ролята на правораздавателната система, конфликта на интереси и др.

Присъстващи на публичната лекция

Галерия снимки от Публична лекция на тема "Ролята на Министерството на вътрешните работи в противо ...

Галерия снимки от Публична лекция на тема "Ролята на Министерството на вътрешните работи в противо ...