Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Ректорът представи международната магистърска програма на УНСС „Ядрена сигурност“ пред Генералната конференция на МААЕ във Виена

Ректорът представи международната магистърска програма на УНСС „Ядрена сигурност“ пред Генералната конференция на МААЕ във Виена

петък, 30 септември 2016 13:54 / събота, 01 октомври 2016 18:19
Print Increase font size

Представянето на международната магистърска програма „Ядрена сигурност“ на Университета за национално и световно стопанство събра на 27 септември т.г. посланици, преподаватели и експерти от различни научни звена на страни от Европа, Азия и Африка на Генералната конференция на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) във Виена.

661a6_r1.jpg

Отляво надясно: проф. д-р Димитър Димитров – декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“,  Лъчезар Костов – директор на Агенцията за ядрено регулиране, Хуан Карлос Лентихо – зам.-генерален директор на МААЕ, проф. д.ик.н. Стати Статев – ректор на УНСС, Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан, директор на отдел "Ядрена сигурност" към департамента „Ядрена сигурност и безопасност“ при МААЕ, доц. д-р Светослав Спасов – постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена

Събитието беше организирано от Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, представлявано от постоянния представител на Република България доц. д-р Светослав Спасов и финансирано от Комуникационната стратегия на Република България. Приветствия поднесоха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, доц. д-р Светослав Спасов, проф. д-р Димитър Димитров, Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан, Хуан Карлос Лентихо и Димитри Никонов, отговарящ за Програмата за развитие и международното коопериране към дирекция „Образование по ядрена сигурност“.

661a6_r2.jpg

Откриването на събитието

В своето изказване ректорът на УНСС очерта ключовите моменти: от зараждането на идеята до реализирането на магистърската програма с подписването на споразумението между УНСС и  МААЕ по време на визитата в София на генералния директор на Агенцията Юкия Амано. Проф. Статев отбеляза, че тази програма сама по себе си е уникална не само в Европа, но и в света и аргументира тезата защо УНСС е университетът, който обучава студенти в тази област.

 

661a6_r3.jpg 

Ректорът  на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев

„УНСС има ресурсите и кадровия потенциал да развива направлението „Ядрена сигурност“ и е логично най-големият икономически университет в Югоизточна Европа да е водещ в обучението и изследванията в тази област“, заяви ректорът. Той посочи, че към момента 19 кандидати вече са подали документи за обучение в магистърската програма  през 2016/2017 учебна година. Ректорът благодари на всички за усилията в това важно за УНСС направление.

 

Изказването на ректора

 

В презентацията си на магистърската програма проф. Димитров подчерта, че заслуга за нейния успех имат преподавателите и ръководството на УНСС, лекторите от СУ „Св. Климент Охридски“, Техническия университет, Българската академия на науките, АЕЦ „Козлодуй“, Агенцията по ядрено регулиране и гост-лекторите на МААЕ.

Проф. д-р Димитър Димитров

Директорът на отдел „Ядрена сигурност“ към департамента „Ядрена сигурност и безопасност“ при МААЕ Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан благодари на проф. Статев и проф. Димитров за успешния старт и подчерта: „Тази програма е първата в света, която изцяло следва и отразява насоките в образованието по ядрена сигурност, утвърдени от МААЕ през 2010 г. Магистърската програма на УНСС отразява нарастващия интерес към специалността и предлага навременно възможността на студентите да се докоснат до най-съвременното обучение в областта. Програмата предлага най-добрия академичен опит посредством визити, теоретични упражнения и примери. Разбира се, тази програма нямаше как да бъде осъществена без допълнителна финансова подкрепа от МААЕ. Благодаря на УНСС!“.

Лентихо, зам.-генерален директор на МААЕ, каза, че програмата носи както ползи за България, така и за международната общност поради същността на обучителния процес и нейния принос в подпомагането на глобалната система за ядрена сигурност. Присъединявам се към поздравленията към създателите на програмата и им пожелавам тя да бъде много успешна и в дългосрочен аспект, отбеляза той.

 

661a6_r5.jpg

По време на дискусиите

„Интересът в световен мащаб към програми за обучение в областта на ядрената сигурност е много голям и редица държави от Азия, Африка и Европа решиха да поемат по този път. Поздравявам Университета за национално и световно стопанство за усилията и за огромното постижение в създаването на магистърската програма „Ядрена сигурност“, каза Димитри Никонов.

Галерия снимки от Ректорът представи международната магистърска програма на УНСС „Ядрена сигурност ...