Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Ректорът представи международната магистърска програма на УНСС „Ядрена сигурност“ пред Генералната конференция на МААЕ във Виена

вторник, 11 октомври 2016 15:36

петък, 30 септември 2016 13:54 / събота, 01 октомври 2016 18:19
Print Increase font size

Представянето на международната магистърска програма „Ядрена сигурност“ на Университета за национално и световно стопанство събра на 27 септември т.г. посланици, преподаватели и експерти от различни научни звена на страни от Европа, Азия и Африка на Генералната конференция на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) във Виена.

661a6_r1.jpg

Отляво надясно: проф. д-р Димитър Димитров – декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“,  Лъчезар Костов – директор на Агенцията за ядрено регулиране, Хуан Карлос Лентихо – зам.-генерален директор на МААЕ, проф. д.ик.н. Стати Статев – ректор на УНСС, Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан, директор на отдел "Ядрена сигурност" към департамента „Ядрена сигурност и безопасност“ при МААЕ, доц. д-р Светослав Спасов – постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена

Събитието беше организирано от Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, представлявано от постоянния представител на Република България доц. д-р Светослав Спасов и финансирано от Комуникационната стратегия на Република България. Приветствия поднесоха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, доц. д-р Светослав Спасов, проф. д-р Димитър Димитров, Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан, Хуан Карлос Лентихо и Димитри Никонов, отговарящ за Програмата за развитие и международното коопериране към дирекция „Образование по ядрена сигурност“.

661a6_r2.jpg

Откриването на събитието

В своето изказване ректорът на УНСС очерта ключовите моменти: от зараждането на идеята до реализирането на магистърската програма с подписването на споразумението между УНСС и  МААЕ по време на визитата в София на генералния директор на Агенцията Юкия Амано. Проф. Статев отбеляза, че тази програма сама по себе си е уникална не само в Европа, но и в света и аргументира тезата защо УНСС е университетът, който обучава студенти в тази област.

 

661a6_r3.jpg 

Ректорът  на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев

„УНСС има ресурсите и кадровия потенциал да развива направлението „Ядрена сигурност“ и е логично най-големият икономически университет в Югоизточна Европа да е водещ в обучението и изследванията в тази област“, заяви ректорът. Той посочи, че към момента 19 кандидати вече са подали документи за обучение в магистърската програма  през 2016/2017 учебна година. Ректорът благодари на всички за усилията в това важно за УНСС направление.

 

Изказването на ректора

 

В презентацията си на магистърската програма проф. Димитров подчерта, че заслуга за нейния успех имат преподавателите и ръководството на УНСС, лекторите от СУ „Св. Климент Охридски“, Техническия университет, Българската академия на науките, АЕЦ „Козлодуй“, Агенцията по ядрено регулиране и гост-лекторите на МААЕ.

Проф. д-р Димитър Димитров

Директорът на отдел „Ядрена сигурност“ към департамента „Ядрена сигурност и безопасност“ при МААЕ Раджа Абдул Азиз Раджа Аднан благодари на проф. Статев и проф. Димитров за успешния старт и подчерта: „Тази програма е първата в света, която изцяло следва и отразява насоките в образованието по ядрена сигурност, утвърдени от МААЕ през 2010 г. Магистърската програма на УНСС отразява нарастващия интерес към специалността и предлага навременно възможността на студентите да се докоснат до най-съвременното обучение в областта. Програмата предлага най-добрия академичен опит посредством визити, теоретични упражнения и примери. Разбира се, тази програма нямаше как да бъде осъществена без допълнителна финансова подкрепа от МААЕ. Благодаря на УНСС!“.

Лентихо, зам.-генерален директор на МААЕ, каза, че програмата носи както ползи за България, така и за международната общност поради същността на обучителния процес и нейния принос в подпомагането на глобалната система за ядрена сигурност. Присъединявам се към поздравленията към създателите на програмата и им пожелавам тя да бъде много успешна и в дългосрочен аспект, отбеляза той.

 

661a6_r5.jpg

По време на дискусиите

„Интересът в световен мащаб към програми за обучение в областта на ядрената сигурност е много голям и редица държави от Азия, Африка и Европа решиха да поемат по този път. Поздравявам Университета за национално и световно стопанство за усилията и за огромното постижение в създаването на магистърската програма „Ядрена сигурност“, каза Димитри Никонов.

Галерия снимки от Ректорът представи международната магистърска програма на УНСС „Ядрена сигурност ...