Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Кибератака на живо беше демонстрирана пред студентите от катедра „Национална и регионална сигурност“

петък, 18 октомври 2024 14:40

сряда, 16 октомври 2024 16:47

В УНСС се проведе демонстрация на кибератака на живо и беше показано демонстрационно видео на кибератака, като част от обучението по киберсигурност. Събитието бе осъществено със съдействието на ThinkCyber Bulgaria, с която Университетът има подписан меморандум за сътрудничество. ThinkCyber е водеща киберакадемия, посветена на обучението на следващото поколение киберпрофесионалисти, която предоставя практически и теоретични знания, подготвящи професионалистите за реалните предизвикателства в динамичния свят на киберсигурността.

При откриването на събитието доц. д-р Нончо Димитров, главен секретар по дигитализация и киберсигурност, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, посочи, че Катедрата отделя много ресурс за развитието на направление „Киберсигурност“: „Нашите усилия в посока на сигурността започват преди 40 години, като през последните е нормално да завием към киберсигурността.“ Той даде примери за това какво е постигнато, включително посочи, че Катедрата е направила одит по киберсигурност на АЕЦ „Козлодуй“. Доц. Нончо Димитров подчерта важността на изпреварващите действия и допълни, че за него обществото вече е осъзнало необходимостта от такъв тип култура.

Гл. ас. д-р Недко Тагарев, катедра „Национална и регионална сигурност“, Иван Благоев, Think Cyber Bulgaria, доц. д-р Нончо Димитров, преп. Алекс Бехар и гл. ас. д-р Юри Ценков от катедра „Национална и регионална сигурност“

Алекс Бехар, преподавател по киберзащита и управление на кризите в катедра „Национална и регионална сигурност“, уточни, че има липса на над 1 млн. специалисти по киберсигурност в ЕС, а кибератаките не спират и според него трябва да се търсят методи, включително и асиметрични, за да се справим със заплахите. „Изкуственият интелект, неговото моментно състояние, няма да реши скоро как да правим по-добър данъчен отчет, но ще ни лъже много по-добре за това с кого говорим и какво ни казва той“, отбеляза Алекс Бехар и даде пример с дипфейковете (deepfakes) преди предстоящите избори в САЩ. Той обърна внимание на това, че предстоят интересни години, защото за първи път технологията достига лимита на човешкия мозък и възможността да осъзнае реалността пред себе си.   

Иван Благоев от Think Cyber Bulgaria счита, че в нашата страна има възможност да се направи хъб по киберсигурност. Той уточни, че компанията, която представлява, подготвя и сертифицира киберспециалисти на световно ниво, които трябва да бъдат по-подготвени от хакерите. Според Благоев културата на потребителите по отношение на киберсигурността е ниска и всеки може да стане жертва без да разбере.

Във връзка с демонстрацията на кибератака той посочи, че имейлите не са безопасни и биха могли да дадат пълен достъп до компютъра, включително и до онлайн банкирането на потребителя, което беше демонстрирано на живо. Показан беше и пробив през Wi-Fi мрежата на потребителя.


Цялото събитие гледайте ТУК

Галерия снимки от Кибератака на живо беше демонстрирана пред студентите от катедра „Национална и р ...