Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Нашият университет с полезен модел за обучение по управление на проекти в логистиката

вторник, 17 септември 2024 7:56

понеделник, 16 септември 2024 10:40

УНСС с нов полезен модел регистриран, в Патентното ведомство на Република България. Негов изобретател е доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност на УНСС и преподавател в катедра „Логистика и вериги на доставките“. Моделът ще намери приложение в областта на професионалното образование, по-специално при управление на проекти за изграждане на склад.

Полезният модел представлява система за обучение по управление на проекти в логистиката, която осигурява симулационна среда за координиране на планирането, изпълнението, мониторинга и предоставянето на информация при изграждането на склад, за добавяне на нови знания, умения и компетентности, свързани с управлението на логистични проекти.

Задачата е решена като е създадена система за обучение по управление на проекти в логистиката, включваща уеб сървър, двупосочно свързан с контролен модул, който през модул за регистрация и верификация е двупосочно свързан с потребителски компютърни устройства. Потребителските компютърни устройства са свързани с компютърно устройство на преподавател, което е двупосочно свързано с контролния модул. Уеб сървърът включва модул база данни задачи и модул бюджет на проектните дейности.

Предимство на създадената система за обучение е, че осигурява овладяването на нов подход за затвърждаване, разширяване и обобщаване на знанията; за повишаване запаметяването на информация, свързана с предметната област и повишаване уменията за работа с нови технологии. Преимущество е и това, че се повишава интересът на обучаемите към учебния материал, тяхната увереност, креативност и способност за работа в екип.

Очакваните резултати от използването на системата са чрез екипен опит участниците да измерват представянето си и да получат обратна връзка. Тази симулация на управление на логистичен проект кара обучаемите да излязат от зоните си на комфорт, като им позволява да вземат бързи решения, както се случва в реалната работна ситуация. В стремежа си към най-добрите решения, обучаемите могат да експериментират с множество сценарии за изпълнение на задачите.

Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС може да съдейства за осъществяването на първоначалната преценка, както и за подготовката и подаването на заявка за регистрация в Патентното ведомство на Република България.

Галерия снимки от Нашият университет с полезен модел за обучение по управление на проекти в логист ...