Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Дискусионен форум „От криза към устойчивост: глобални предизвикателства и решения в туризма“ се проведе в нашия университет

понеделник, 03 юни 2024 7:55

петък, 31 май 2024 17:01

Глобалният център за устойчивост на туризма и управление на кризи към УНСС съвместно с катедра „Икономика на туризма“ организира дискусионен форум „От криза към устойчивост: глобални предизвикателства и решения в туризма“, който се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието по договор № КП-06-МНФ/40/14.12.23 г. и с партньорството на Aпартхотел Лъки Банско СПА & Релакс и българската IT компания SSARM. Форумът събра водещи експерти, учени и мениджъри от целия свят, за да коментират ключовите теми за устойчивото развитие на туризма и преодоляването на кризите в сектора. 

Проф. д-р Еленита Великова, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Матилда Александрова, д-р Лия Хамилтън, University of Kentucky, USA

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри форума и приветства участниците. „Проблемите и предизвикателствата в туризма не касаят само туризма. Климатичните промени, войните, конфликтите и другите глобални въпроси засягат всички области от нашия живот. Туризмът е навсякъде – и в културните забележителности, и в природните дадености, и затова е важно да следим промените и да взимаме устойчиви решения“, подчерта проф. Димитров.

„Този научен форум събира експертното мнение, обобщава и синтезира ключови въпроси от развитието на световната икономика и на бизнеса, проблемите на устойчивото развитие и управлението на кризите“, подчерта проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност и допълни: „Всички стълбове на кръговата икономика, които интегрират икономическия растеж, социалните въпроси и тези за опазването на околната среда и природосъобразната стопанска дейност имат ключово значение за вземането на отговорни решения, насочени към бъдещето.“

Проф. д-р Лилия Терзиева, Hague University of Applied Sciences, the Netherlands, проф. д-р Дора Маринова, CUSP Institute, Australia, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, проф. д-р Еленита Великова, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Матилда Александрова, д-р Лия Хамилтън, University of Kentucky, USA и доц. д-р Симоне Сплендиани, University of Perugia, Italy

„Водещи учени, експерти и мениджъри ще обсъждат днес в тази зала преодоляването на кризите в туризма. Ще се засегнат теми и от сферата на логистиката и веригите на доставки, което изключително ме заинтригува като специалист в тази област“, каза зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Мария Воденичарова.

Проф. д-р Еленита Великова, директор на Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи, приветства участниците в дискусионния форум и представи видео обръщенията на Наталия Байома, изпълнителен директор на Световната организация по туризъм, и на министъра на туризма на Ямайка Едмунд Барлет. УНСС-София е една от седемте локации в света, в които Глобалният център за устойчивост на туризма и управление на кризи развива дейност. Останалите центрове на мрежата са в Ямайка, Йордания, Кения, Великобритания, Испания и Канада. Центърът е ангажиран с редица дейности и е посветен на създаване на инструменти и политики за подпомагане на туристическите дестинации в борбата с различни кризи, провеждане на научни изследвания и оказване на консултации.

„Туризмът е двигател за икономически просперитет, културен обмен и опазване на околната среда. Въпреки това той също е в уязвимо състояние, заобиколен от рискове, като природни бедствия, пандемии или геополитическо напрежение. Днес имаме привилегията да приветстваме група от уважавани учени и практици от 3 континента и 5 държави, които ще дадат насоки за пътя напред, ще хвърлят светлина върху иновативните стратегии за укрепване на устойчивостта в кризисни условия“, каза основният организатор на форума проф. д-р Еленита Великова и запозна присъстващите с целите на Глобалния център за устойчивост на туризма и управление на кризи към УНСС.

В дискусионния форум взеха участие представители на всички факултети в Университета, декани, заместник-декани, главни секретари, ръководители на катедри, преподаватели и студенти. В дискусията участваха и изразиха своето мнение по темата проф. д-р Надя Миронова, декан на факултет „Управление и администрация“, доц. д-р Георги Николов, директор на ИСК при УНСС, проф. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“, доц. д-р Антония Пенчева, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“. Участниците във форума бяха сърдечно поздравени и от името на проф. д-р Мариана Янева, ръководител катедра „Икономика на туризма“ в УНСС.

Четирима лектори изнесоха пленарни доклади и споделиха своя ценен опит в областта на устойчивото развитие и отговорния туризъм. Проф. д-р Дора Маринова, експерт по устойчиво развитие в Института за устойчиви политики на университета Curtin, Австралия, представи темата „Храна в поликриза: Може ли туризмът да помогне за преход към устойчивост?“. Проф. Маринова има 400 реферирани публикации и е напътствала 75 докторанти до успешната им защита на докторска степен. За периода 1975–2023 г. Scopus я посочва като най-добрия автор в Австралия и 21-ви в света в областта на устойчивостта. Проф. д-р Лилия Терзиева говори по темата „Устойчивост на туризма чрез социално предприемачество и сътрудничество“. Проф. Терзиева е ръководител на изследователска група „Иновационни мрежи и дизайн” към Университета на Хага, Нидерландия. Нейната изследователска група е част от Центъра за експертиза Mission Zero и Факултета по бизнес, финанси и маркетинг. Третият пленарен доклад беше на доц. д-р Симоне Сплендиани, преподавател в Университета в Перуджа, Италия, и д-р Лия Хамилтън от Университета в Кентъки, САЩ, на тема „Подобряване на устойчивостта на културния туризъм при бедствия: Сравнителен анализ на политиките за помощ и възстановяване на изкуствата, наследството и нематериалната култура в Съединените щати и Италия“.

Форумът продължи с кръгла маса с представители на бизнеса, институциите и медиите, които обмениха идеи и очертаха основните предизвикателства пред съвременния туризъм.

Николина Ангелкова, съветник в Министерството на инвестициите на Кралство Саудитска Арабия, проф. д-р Георги Рачев, климатолог, Живка Попатанасова, журналист, bTV Media Group, проф. д-р Миглена Жиянски, председател на Научния съвет на Институт за гората при БАН

Николина Ангелкова, възпитаник на УНСС, съветник в Министерството на инвестициите на Кралство Саудитска Арабия и бивш министър на туризма, народен представител в четири НС, акцентира върху ключовата роля, която туризмът играе за развитието на икономиката във всяка една държава.  Засегна и темата за глобалните инициативи, които се предприемат за запазване на културното и историческо наследство. Проф. д-р Георги Рачев от СУ „Св. Климент Охридски“, климатолог, говори за природните опасности и опазване на атмосферния въздух и туризма, а проф. д-р Миглена Жиянски, председател на Научния съвет на Институт за гората при БАН, обясни мисията на Института за гората – провеждане на фундаментални и научно-приложни изследвания на горските екосистеми.

Боян Петров посочи причините за получаването на сертификата „Зелен ключ“ от хотел InterContinental Sofia и подчерта, че това е първият български хотел, удостоен с тази награда, която е признание за високите постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото управление в туристическата индустрия. Проф. д-р Тонино Пенкарели, преподавател в Университета Урбино, Италия, се фокусира върху добрите примери от туроператорския бизнес в Италия, който активно прилага принципите на отговорния туризъм. Д-р Мария Стоянова, мениджър на проекти в областта на туризма и дигитален номад, доктор от катедра „Икономика на туризма“, разказа във видео обръщение за най-новите проекти за устойчиво развитие в туризма, по които тя работи, и факторите зад интереса на младите хора към отговорния туризъм.

Участие в дискусията взеха и д-р Даниела Стоева, основател и мениджър на Tandem Travel, и Живка Попатанасова, журналист, bTV Media Group.

Участниците коментираха множеството кризи през последните години – от природни бедствия, през икономически спадове, до глобални пандемии, които негативно са се отразили на туристическата индустрия.

Те обсъдиха предизвикателствата пред туризма и коментираха конкретни решения, които ще допринесат за дългосрочното положително развитие на туризма.

Сред най-важните гости на форума бяха и учениците от Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев", гр. Гоце Делчев и студентите от катедра „Икономика на туризма“. Те взеха участие в двата уъркщопа, с които програмата на форума продължи. Учениците направиха обиколка на университета и се запознаха с неговите основни предимства и възможности за обучение.


ФОТОГАЛЕРИЯ

Галерия снимки от Дискусионен форум „От криза към устойчивост: глобални предизвикателства и решени ...