Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Кръгла маса на тема „Общинска сигурност – предизвикателство на времето“

сряда, 14 декември 2016 9:57
вторник, 13 декември 2016 14:23 /
Print Increase font size
 

Кръгла маса на тема „Общинска сигурност – предизвикателство на времето“ се проведе в голямата конферентна зала на университета. Форумът бе организиран от Националната асоциация „Спасител“, катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС, община Долна Митрополия, БАН, Асоциацията за информация и управление на сигурността. Във фокуса на вниманието бяха различни аспекти на сигурността, както и отговорността на общините да създадат нужната организация, включително и в случаи на бедствия и аварии.

По време на форума

В нашата катедра от няколко години правим изследвания в областта на общинската сигурност, свързани с престъпността, индикаторите на сигурността, оценката на щетите при бедствия, посочи домакинът на форума проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, директор на Центъра за подкрепа на ядрена сигурност и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Той представи пълната схема „Връзки за координация и управление“ на гл. комисар Николай Николов и изтъкна, че общините трябва да имат правата и отговорностите по осигуряване на сигурността. Не е случайно, а е показателно, че в конферентната зала присъстват толкова много отговорни представители, различни специалисти, включително и студенти от III и IV курс, което показва, че към дискутираната тема има подчертан интерес, изтъкна проф. Димитров.

Проф. Димитров (в средата) изтъква важността на дискутираната тема

Модераторът на кръглата маса о.р. полк. Румян Русев, експерт по екстремизъм и тероризъм, представи участниците, сред  които  проф. Мария Славова, секретар „Наука" на БАНИ, проф. Христо Цаков, директор на Института за гората към БАН, доц. Стоян Танев от Института за космически изследвания и технологии при БАН, д-р Димитър Батуров от ВМА, съдия Николай Ангелов от Административния съд София-град, представители на Националната асоциация на доброволците, на община Долна Митрополия и др.

В конферентната зала

Участниците в кръглата маса коментираха темата за общинската сигурност и във връзка с тежкия инцидент в село Хитрино. Бе изтъкнато, че мястото на общината със сигурност е в първата реакция и в неотложната първа помощ, която трябва да се окаже там.

Участници в кръглата маса

Галерия снимки от Кръгла маса на тема „Общинска сигурност – предизвикателство на времето“ ...