Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Доц. д-р Биляна Томова спечели награда „Икар“ за преподавателска дейност

петък, 02 февруари 2024 13:27

петък, 02 февруари 2024 11:01

С награда „Икар“ за преподавателска дейност беше удостоена доц. д-р Биляна Томова, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ (МОК) със статут на катедра на ЮНЕСКО „Медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие“, и директор на Научноизследователскиs център за медийни изследвания, аудиовизуална политика и културни индустрии в УНСС. Престижната награда на Съюза на артистите в България  доц. Томова ще получи на официалната церемония „Икар 2024“ в Деня на театъра – 27 март 2024 г.

„Поздравявам сърдечно доц. Биляна Томова. Нашият университет не беше печелил „Икар“ досега. За нас е чест, че Съюзът на артистите в България оцени по достойнство задълбочената и последователна научна и преподавателска работа за развитието на културните политики“,  каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“, поздрави доц. Томова: „Наградата „Икар“ за преподавателска дейност е голямо признание за дългогодишната и всеотдайна работа на доц. Биляна Томова в полето на културните индустрии. Доц. Томова е и изявен изследовател, и радетел за адекватни културни политики. Академичният състав на катедра „Медии и обществени комуникации“ оценява високо това, че Съюзът на артистите присъжда на нашата колега наградата, защото това означава, че нейната работа е идентифицирана като обществено значима и влиятелна. Дейността й е видима и в международен аспект чрез разработването на културния стълб на катедрата на ЮНЕСКО „Медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие“. Пожелавам й все така сърцато да преподава за културните индустрии и тяхното финансиране!“

През 2022 г. катедра „Медии и обществени комуникации“ придобива статут на катедра на ЮНЕСКО. Доц. д-р Биляна Томова работи активно Катедрата да бъде една от трите катедри на ЮНЕСКО в България и единствената в УНСС.

От ляво надясно: доц. Светла Цанкова, гл. ас. Иван Вълчанов, доц. Биляна Томова, гл. ас. Диана Андреева-Попйорданова, гл. ас. Мария Николова, доц. Стела Ангова, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Ангел Стойковпрезидент на Алумни клуб към Студентски съвет при УНСС, проф. д.н. Ивайло Христов, доц. д.н. Михаил Мусов, в.и.д. зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. Матилда Александрова, в.и.д. зам.-ректор по учебната дейност, доц. Росен Кирилов, в.и.д. зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, гл. ас. Илия Вълков

Доц. д-р Биляна Томова, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ и директор на Научноизследователския център за медийни изследвания, аудиовизуална политика и културни индустрии, участва в изследване на икономическия принос на медиите за периода 2008 - 2021 г. и споделя: „ Искаме да обхванем целия аудиовизуален сектор, каквото е наименованието на нашия център. Освен музиката и киното, днес ще видим и медиите. Свидетели сме на големи промени, промени, дължащи се на променящото се време. Сега ще ги видим и като измерения в цифри. Това показва, че минаваме към нови бизнес модели. Данните са за много дълъг период, което е изключение в областта на икономиката на културата. Те ни дават възможност да говорим за тенденции и това, което ни радва, е, че тези цифри стават част от политиките за култура. Това е най-голямата задача на един университет, на един изследователски център“.

Научноизследователският център за медийни изследвания, аудиовизуална политика и културни индустрии провежда седем форума за устойчиво развитие на филмовата индустрия, където се обсъждат теми, като бюджет, промени в Закона на филмовата индустрия, европейски политики и прилагането им в България, както и наболели въпроси в сферата.

„За мен културата винаги е била на първо място“, казва доц. д-р Биляна Томова, която преподава от дълги години и се радва на обичта и уважението, което получава от своите колеги и студентите, които с желание посещават нейните лекции. С отдадеността и начина си на преподаване, както и с научноизлседователската си дейност, тя напълно заслужено получава наградата „Икар“ .

Галерия снимки от Доц. д-р Биляна Томова спечели награда „Икар“ за преподавателска дейност ...