Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Кръгла маса „Ролята на университетите, бизнеса, политиката и средните училища за привличане на младите хора в туризма” се проведе в нашия университет

понеделник, 22 януари 2024 12:40

петък, 19 януари 2024 16:11

Катедра „Икономика на туризма“ при УНСС организира за трети път кръгла маса на тема „Ролята на университетите, бизнеса, политиката и средните училища за привличане на младите хора в туризма”.

В научния форум взеха участие преподаватели от катедрата-организатор, нейни партньори, представители на туристическия бизнес, директори на професионални гимназии по туризъм в страната, студенти и докторанти.

По време на събитието в зала „Научни съвети“

Форумът откри проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма". Тя представи участниците и изрази своята надежда, че кръглата маса ще бъде особено полезна, като подчерта: „Надяваме се, че дискусиите, които ще проведем на форума, ще помогнат да открием по-големи възможности, да дадем идея по какъв начин, къде и как имат опции младите хора да се развиват в туристическата индустрия на България“.

„За мен е удоволствие да мога да Ви приветствам от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Чест прави на катедра „Икономика на туризма“ организирането на днешната кръгла маса, чиято цел е да обедини усилията на всички заинтересовани страни за създаването на подходяща екосистема за привличане на младите хора в туризма“, каза доц. д.н. Михаил Мусов, в.и.д. зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и изтъкна: „За младите хора най-важното е да разберат, че туристическата индустрия е изключително разнообразна, защото се състои от различни сектори като настаняване, транспорт, заведения за хранене, развлечения и туристически услуги. Това означава, че всеки един от вас би могъл да намери кариерно развитие в нея съобразно своите знания, умения и личностни качества. През предстоящите десетилетия реализацията в туристическата индустрия няма да бъде просто работа, а ще бъде мисия. Мисия, свързана с развитие на мултипликационния ефект на туризма в постигане целите на устойчивото развитие. А устойчивият туризъм може да бъде развиван единствено посредством активен диалог между заинтересованите страни, който се осъществява в рамките на форуми, като днешния. УНСС е точното място за провеждането на подобни форуми“.

„Смятам, че темата на кръглата маса е изключително важна, защото мисля, че всички участници в екосистемата трябва да се подпомагат, трябва да са партньори, а партньорството означава, че трябва да се покрие интереса на всички страни. Партньорството, започвайки първо от средното образование и след това през университета, трябва да мине през едно много тясно сътрудничество на бизнеса с университета и на университета с бизнеса, защото както университетът трябва да се променя спрямо нуждите на бизнеса, така и бизнесът следва да се адаптира по отношение на новата култура, защото всички ние се променяме“, посочи Радослав Златков, главен изпълнителен директор на „България Еър“.

„Като млад предприемач искам да кажа, че лично аз вярвам в младите хора в туризма, опитвам се на 90% в моята фирма да бъдем млади хора, мотивирани, готови, сериозни и отдадени на туризма. За нас е изключително важно нашата компания да се развива всеки ден, опитваме се ежедневно да правим някакви иновации, дигитализираме се в унисон с променящата се бизнес среда и се стремим да бъдем една от топ 10 компании в България“, подчерта Борис Карагеоргиев, представител на туристическа агенция „Мистрал Травел“, възпитаник и докторант на катедра „Икономика на туризма“.

Радослав Златков и Борис Карагеоргиев (от дясно наляво)

„Туризмът е индустрията на удоволствието. Тази индустрия изисква хора, които са подготвени и образовани в подходящи образователни институции. Това, което може държавата да направи веднага е да създаде условия на младите хора, като им даде възможности да имат студентски кредити и стипендии за образование в областта на туризма. Връзката между бизнеса и училището трябва да я подкрепи държавата. Образователните институции правят усилие за това, общините също, защото общините имат структури в администрацията, които се занимават с туризъм и обикновено подкрепят по места младите хора, които биха искали да се развиват в областта на туризма“, коментира д-р Виолета Донева, ръководител на експертна група по туризъм на „Демократична България“, която е възпитаник и доктор от УНСС.

„Искам да кажа на младите хора да не спират с предприемачеството и образно казано да развият тези семенца, да ги изровят и да видят кой в какво е добър, защото щом са избрали да учат туризъм, трябва да знаят, че това е свързано с много практика, с много наука, но трябва и да си отдаден на хората“, каза Юлия Попова, координатор на Сдружение „Задруга на банските механджии - Уникално Банско" и допълни: „В сферата на обслужването ни трябват млади хора, които да са мотивирани да работят и същевременно, ако имат предприемачески дух да го развиват и да създават бизнес в областта на туризма, да не се притесняват, защото ако сам не можеш, можеш да се обединиш, както сме го направили ние в нашето сдружение, така можеш да реализираш проекти, които да са полезни, както за самия теб, така и за хората от съответния бизнес“.

Д-р Виолета Донева и Юлия Попова (от дясно наляво)

Цвета Спасова, началник на отдел „Туризъм и реклама“ в община Велинград запозна присъстващите с работата на общината с младите хора, които имат желание да се занимават с туризъм и акцентира на активното сътрудничество, което имат с Професионална гимназия по икономика и туризъм (ПГИТ) „Алеко Константинов“ – Велинград.

В обсъждането с мнения по темата на форума се включиха и Любка Байлова, директор на ПГИТ „Алеко Константинов“ – Велинград, Мария Каменова, председател на УС на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), д-р Леона Асланова, икономист, експерт по иновации и изпълнителен директор на Иновейшън Стартър.

Кръглата маса продължи с оживена дискусия. Коментирани бяха различни варианти за задържане и привличане интереса на младите хора към обучение в специалностите по туризъм в средните и висшите училища, чрез активизиране на възможностите за повече международни стажове, връзка на обучението с бизнеса, по-високо ниво на предвидимост и устойчивост на туристическия бизнес.

Проф. д.н. Таня Парушева, проф. д-р Еленита Великова, гл.ас. д-р Никола Гайдаров от катедра „Икономика на туризма“ (от ляво надясно)

Галерия снимки от Кръгла маса „Ролята на университетите, бизнеса, политиката и средните училища за ...