Факултет "Икономика на инфраструктурата"

На тържествена церемония бяха връчени сертификати за отличен успех на първите магистри от международната магистърска програма „Ядрена сигурност“

четвъртък, 29 юни 2017 14:15
четвъртък, 29 юни 2017 13:42 /
Print Increase font size

На официална церемония бяха връчени сертификати за отличен успех на първия випуск на единствената в света международна магистърска програма „Ядрена сигурност“. Магистърската програма беше разработена и се осъществява в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), подписано от Ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и Генералния директор на МААЕ Юкия Амано по време на визитата му в София през юни 2014 г. Студенти от шест държави - България, Буркина Фасо, Замбия, Йордания, Нигерия, Ливан, преминаха четирисеместриално обучение на английски език, което  комбинира теоретически и практически занятия и съгласно изискванията на МААЕ включва 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и др.

Първият випуск магистри

На церемонията в зала „Тържествена“ присъстваха ректорът на УНСС проф. д. ик. н. Стати Статев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, възпитаник на УНСС, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на магистърската програма, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, Тим Андрюс, ръководител на сектор „Програмно развитите и международно сътрудничество“ към отдел „Ядрена сигурност“ на МААЕ, координатор по организацията на сътрудничеството между УНСС и МААЕ, доц. д-р Светослав Спасов, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, ген.-лейтенант д-р Ангел Антонов, началник на Национална служба за охрана (НСО), възпитаник на УНСС, главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР), на институти от БАН, енергийни експерти, преподаватели и др.

Проф. Статев приветства завършилите магистърската програма. Вдясно от него: проф. Димитров, министър Петкова, г-н Андрюс, доц. Ралева

Проф. Димитров поздрави първите студенти, завършили международната магистърска програма. Целта на магистратурата „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ е да подготви висококвалифицирани ръководни кадри на средно управленско ниво за нуждите на ядрената индустрия, посочи той. Програмата е уникална по рода си и единствена в света, изтъкна проф. Димитров и благодари на всички институции, участвали в осъществяването й.

Ръководителят на програмата проф. Димитров

В обучението участваха преподаватели от катедра „Национална и регионална сигурност“ и други катедри на УНСС, от СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, от Техническия университет, Института по ядрени изследвания и няколко чуждестранни университета, експерти от АЯР, изтъкна ръководителят на програмата. Методическа помощ оказват МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN, член на която от 2014 г. е и УНСС.

Удовлетворение от възможността да приветства първите седем студенти, завършили магистратурата „Ядрена сигурност“ в УНСС - най-големия университет в Югоизточна Европа,  изрази ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев. Той бе категоричен, че програмата ще продължи да се развива и да подготвя успешни професионалисти за този важен сектор.

Ректорът проф. Статев

Това е събитие, предизвикващо двойна радост за мен - като възпитаник на УНСС и като министър на енергетиката. В глобалния свят пътят за намаляване на вредните емисии минава пред атомната енергетика. Радвам се, че именно моят университет обучава кадри за ядрена сигурност. УНСС предоставя отлична възможност за квалификация на управленски кадри за българската ядрена индустрия. Аз и екипът ми сме готови да окажем максимално съдействие за развитие и подкрепа на магистърската програма, заяви министър Петкова и пожела успех на магистрите.

Министър Петкова

Тим Андрюс благодари на ръководството на УНСС и на проф. Димитров за усилията в осъществяването на магистърската програма и пожела на завършилите студенти да се справят с всички бъдещи предизвикателства. Програмата дава най-добра възможност за създаване на квалифицирани кадри, които ще допринесат за развитието на сектора, подчерта той.

Представителят на МААЕ г-н Андрюс


 От името на колегите си, завършили успешно програмата, Фади Малак от Ливан изрази признателност към проф. Димитров и всички преподаватели за техния висок професионализъм.

Ректорът проф. Статев и министър Петкова връчиха сертификати за отличен успех на студентите от първия випуск на магистратурата (на снимките долу).

Магистрите посадиха в двора на университета чинар, който е олицетворение на живота, красотата и енергията (на снимката долу).

 

Галерия снимки от На тържествена церемония бяха връчени сертификати за отличен успех на първите ма ...