Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Професор от УНСС участва в годишната конференция на INSEN във Виена

понеделник, 11 септември 2017 11:28
четвъртък, 24 август 2017 12:51

Проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, участва в годишната конференция на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN) във Виена. Академичната мрежа, в която УНСС членува от 2014 г., е под егидата на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Конференцията бе открита от проф. Оум Хакам (Мароко) и проф. Джеймс Ларкин (ЮАР). Участниците бяха приветствани от директора по „Ядрена сигурност“ в  МААЕ Раджа Аднан Раджа. По време на форума бяха обновени управителните органи на INSEN. Проф. Димитър Димитров беше избран за заместник-председател на Първа работна група "Развитие на учебни планове по ядрена сигурност" и ръководи няколко от заседанията.

Заседанието на Първа работна група

Първата презентация на първото пленарно заседание беше на проф. Димитров с главна тема - успешното дипломиране на първия випуск на международната магистърска програма по ядрена сигурност, която се осъществява от нашия университет и е единствена в света.

По време на презентацията на проф. Димитров

Целта на международната магистърска програма е подготовката на висококвалифициран ръководен състав за нуждите на ядрената сигурност. Програмата вече има два випуска с общо 19 студенти, включително 13 чуждестранни от 10 държави (България, Буркина Фасо, Замбия, Йордания, Нигерия, Ливан, Мавритания, Судан, ДР Конго, Уганда), част от които са стипендианти на МААЕ. Програмата е подкрепена от Агенцията за ядрено регулиране, АЕЦ "Козлодуй" и Министерството на енергетиката. На дипломирането на първите магистри присъства министърът на енергетиката Теменужка Петкова, възпитаничка на УНСС.

Проф. Димитров представя резултатите от магистърската програма

Магистърската програма е на английски език, с продължителност две години, съчетава теоретически и практически занятия и включва 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и пр. В нейното провеждане участват над 10 университета и институции от България и чужбина. Вече започна приемът на третия випуск студенти.

Магистърската програма е разработена и се реализира в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и МААЕ, подписано от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния директор на МААЕ Юкия Амано по време на визитата му в София през юни 2014 г. Координатор по изпълнение на споразумението от страна на нашия университет е проф. Димитров.

Повече информация на сайта на програмата http://www.unwe.bg/nuclear-security/en

и Магистърски прием на УНСС http://magistri.unwe.bg/

По време на петдневното събитие на INSEN в пленарни заседания и по работни групи бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на учебните планове по ядрена сигурност, подготовката и развитието на професионалната квалификация на преподаватели и изследователи по ядрена сигурност, както и информиране на обществото по тази важна проблематика.

Моменти от заседанията на работните групи

 

 

Участниците в конференцията на INSEN във Виена, 24-28 юли 2017 г.

Галерия снимки от Професор от УНСС участва в годишната конференция на INSEN във Виена ...