Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Дипломира се вторият випуск на международната магистърска програма "Ядрена сигурност"

петък, 06 юли 2018 14:11

петък, 06 юли 2018 13:09

С националния, европейския и студентския химн „Gaudeamus igitur“ в зала „Тържествена“ беше открита официалната церемония по дипломирането на втория випуск абсолвенти, завършили единствената в света международна магистърска програма „Ядрена сигурност" (на снимките долу).

Сред гостите бяха ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение, г-н Хуан Карлос Лентихо, заместник-генерален директор на МААЕ и началник на отдел „Ядрена безопасност и сигурност“, г-н Дмитрий Никонов от дирекция „Ядрена сигурност“ в МААЕ, доц. д-р Светослав Спасов, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, посланиците на Република Мароко и на Република Судан у нас - Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и Н. Пр. г-жа Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед, представители на Агенцията по ядрено регулиране, на институти на БАН, енергийни експерти, преподаватели и др.

Дипломантите

При откриването на церемонията проф. д-р Димитър Димитров поздрави абсолвентите и изказа специална благодарност на всички български и чуждестранни институции, на преподавателите и служителите, допринесли за осъществяването на магистърската програма и положили усилия за изпълнението на нейната цел - да подготвя висококвалифицирани ръководни кадри за ядрената индустрия.

Проф. Димитър Димитров

Ректорът проф. Статев изрази своето удовлетворение от реализацията на програмата и от възможността за втора поредна година да приветства студенти, завършили магистратурата „Ядрена сигурност“ в УНСС - най-големият и най-старият университет в Югоизточна Европа. Той изтъкна огромните усилия, положени през годините, за успешното развитие на програмата.

Ректорът проф. Стати Статев

Г-н Хуан Карлос Лентихо изрази своята признателност към ректора проф. Стати Статев, към проф. Димитър Димитров, както и към всички, допринесли за осъществяването на програмата и подчерта, че изграждането на кадри в областта на ядрената сигурност е много отговорна задача. Той увери, че МААЕ ще продължи да подпомага магистърската програма.

Г-н Хуан Карлос Лентихо

Магистрите бяха поздравени и от г-н Станислав Георгиев, главен секретар на „Булатом“ (на снимката долу).

Завършил съм УНСС и съм сигурен, че подготовката, която сте получили в университета, е добра основа и сигурна гаранция за успешната ви професионална реализация в бъдеще, посочи г-н Димитър Гълъбов, изпълнителен директор на „Съдърланд България”. Той подчерта, че ползотворното партньорство между УНСС и „Съдърланд България” е доказателство за силната връзка между образованието и бизнеса (на снимката долу)

Доц. д-р Светослав Спасов изрази своето удовлетворение, че вече втори випуск завършва програмата, което е доказателство за един успешно реализиран проект, който събира студенти от цял свят. Той поздрави магистрите и от името на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, възпитаничка на УНСС, и изказа благодарност за подкрепата на ректора, на проф. Димитров, МААЕ  и институциите, допринесли за осъществяване на програмата.

Доц. д-р Светослав Спасов


Желая ви късмет и високи професионални постижения. И не забравяйте учителите си, университета, България, приятелите си, приветства магистрите и доц. д-р Стела Ралева (на снимката долу).

Г-н Дмитрий Никонов също пожела успех на магистрите и благодари за отдадеността, търпението и работата на всички, участвали в реализирането на програмата.

Дмитрий Никонов

От името на дипломантите Амджат Хиджауи от Йордания изрази признателност към проф. Димитров и всички преподаватели за тяхната всеотдайност и висок професионализъм (на снимката долу).

Абсолвентите получиха сертификати за отличен успех (на снимките долу).

В края на церемонията беше разрязана торта с логата на УНСС и МААЕ

---

Международната магистърска програма е разработена и се осъществява в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), подписано от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния директор на МААЕ Юкия Амано по време на визитата му в София през юни 2014 г. Ръководител на магистърската програма е проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, а координатор - гл. ас. д-р Екатерина Богомилова, научен секретар на катедрата.

През 2017 г. студенти от шест държави - България, Буркина Фасо, Замбия, Йордания, Нигерия, Ливан, завършиха за първи път обучението по програмата, което е на английски език и съчетава теоретически и практически занятия съгласно изискванията на МААЕ, включва 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и др. УНСС, със съдействието и с финансовата подкрепа на МААЕ, продължава да обучава студенти в международната магистърска програма „Ядрена сигурност“, повечето от които са от Африка и Азия.

Обучението се осъществява от преподаватели от катедра „Национална и регионална сигурност“ и други катедри на УНСС, от СУ „Св. Кл. Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Техническия университет  - София, няколко чуждестранни университета. Методическа помощ оказват МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN, на която УНСС е член от 2014 г.


Галерия снимки от Дипломира се вторият випуск на международната магистърска програма "Ядрена сигур ...