Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Публична лекция „Превенция и противодействие на корупцията – опитът на Германия“

вторник, 30 октомври 2018 13:05

вторник, 30 октомври 2018 9:51

Публичната лекция „Превенция и противодействие на корупцията – опитът на Германия“ на г-н Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България, е първата проява на Академия „Антикорупция“ за учебната 2018/2019 година. От тази есен стартира и новата магистърска програма „Противодействие на корупцията“, която ще осигури специализирани професионални знания, необходими за работа в антикорупционните органи. Това обяви преди лекцията проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Продължаваме по пътя на борбата с корупцията, разчитайки на сътрудничеството с Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, МВР, ДАНС и други органи с отношение към гражданското общество, допълни проф. Димитров. Той поздрави лектора от името на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Гл. ас. д-р Ивелина Петкова, преподавател в катедра „Финансов контрол“, проф. Димитър Димитров, г-н Торстен Гайслер, г-н Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ, доц. д-р Георги Петрунов, координатор по споразумението между УНСС и КПКОНПИ, г-н Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция“ в КПКОНПИ, и доц. д-р Андрей Нончев, ръководител катедра „Икономическа социология“ (от ляво надясно)

Корупцията е много чувствителна тема. Благодаря на всички вас, че проявявате такъв огромен интерес, каза председателят на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев в препълнената зала със студенти, преподаватели, представители на комисията и гости. Той представи статистика, според която през 2006 г. 8% от българите са признали, че дават подкупи. През 2016 г. те вече са 17%. Молдова и Русия са по-зле от нас, а първенец в битката с корупцията в региона е Словения. Имаме проблем с манталитета, трябва да се поучим от опита на други страни, допълни г-н Георгиев (на снимката долу).

В Голямата конферентна зала

Доц. Петрунов съобщи, че в рамките на Академия „Антикорупция“ през зимния семестър публични лекции в нашия университет ще изнесат съдия Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд, и омбудсманът на Република България Мая Манолова, възпитаничка на УНСС. Предстои и подписване на меморандум за сътрудничество между УНСС, КПКОНПИ, парламентарната комисия „Антикорупция“ и Омбудсмана на Република България. По този начин ще се обединят усилията на законодателни, изпълнителни, образователни институции и омбудсмана. УНСС ще продължи да генерира идеи за общи усилия в борбата с корупцията, посочи доц. Петрунов.

Доц. Георги Петрунов (вляво)

Г-н Торстен Гайслер благодари на УНСС за предоставената му възможност да разкаже как Германия се справя с корупцията. Нейните проявления са в много области – политика, икономика, здравеопазване и пр. Корупцията е свързана с алчност за власт, липса на прозрачност, слаба икономическа свобода, бедност и пр. През 2017 г. в Германия са регистрирани 4804 такива престъпления, които са с 25% по-малко от предходната година. Финансовите щети от тях възлизат на 237 млн. евро, каза г-н Гайслер.

Според проучване на асоциация „Прозрачност без граници“ Германия е на 81-о място в света по показател „корупция“. Пред нея са страни като Нова Зеландия, Холандия, Дания, Норвегия и др. Във Федералната република преди избухването на корупционния скандал в „Сименс“ е било нормално да се получават подаръци. Но днес повечето фирми в Германия имат етични кодекси, които забраняват всяка форма на подаръци, каза г-н Гайслер. Най-уязвимият сектор продължават да са обществените поръчки, затова са необходими сериозни мерки – прозрачност, стриктно наблюдение, надзор и пр. Изключително важно е служителите да бъдат запознати с рисковете, да наблюдават внимателно и да има смяна на ресорите им на всеки пет години, заяви лекторът.

След лекцията г-н Гайслер отговори на въпроси на студенти и преподаватели.

Студентът Мартин Алексиев попита как обществото може да помогне в битката с корупцията

Проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ (на снимката горе), коментира, че един от начините за борба с корупцията е промяната в мисленето на хората

Проф. Димитров връчи на г-н Гайслер сертификат от името на ректора в знак на благодарност за лекцията

Галерия снимки от Публична лекция „Превенция и противодействие на корупцията – опитът на Германия“ ...