Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Кръгла маса „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия“

понеделник, 09 декември 2019 9:50

четвъртък, 05 декември 2019 10:10

В зала „Научни съвети“ се проведе кръгла маса на тема „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия“. Форумът бе организиран от Центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика на УНСС. Съорганизатор на събитието беше Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в партньорството със Съюза на българските филмови дейци, Асоциацията на филмовите продуценти, Сдружението на филмовите и телевизионните режисьори, Филмаутор, Асоциацията на българските оператори, Българската асоциация на кинорежисьорите, Академика 21, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи и Обсерваторията по икономика на културата.

Преди две години имаше подобна кръгла маса. Сега изниква въпросът - за тези две години придвижихме ли се напред в решаването на проблемите на филмовата индустрия или стоим на същото място. Вие сте запознати с тези проблеми и ще бъде интересно да се чуе вашето мнение, заяви проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, при откриването на кръглата маса.

Проф. д-р Валентин Гоев

Усилията, които УНСС и НАТФИЗ полагат, трябва да бъдат приветствани и подкрепяни, особено в лицето на Центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика, посочи проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата".

Проф. д-р Димитър Димитров

Няма нищо по-демократично за среща на обществени интереси от кръглата маса. Тук може да изясним неща, които са много важни. В съвременното демократично общество срещите и разговорите по важните проблеми трябва да са постоянни, регулярни и желани от всички, изтъкна проф. д.н. Любомир Халачев, ръководител на магистърската програма „Мениджмънт в екранните изкуства“ в НАТФИЗ и бивш ректор на академията.

Проф. д.н. Любомир Халачев

Това е началото на поредица от кръгли маси, които имат идеята да сведат академичния дух до практиката и да издигнат практиката до академичния дух, каза доц. д-р Биляна Томова, директор на Научноизследователския център за медийни изследвания и аудиовизуална политика.

В кръглата маса участваха и представители на Министерството на културата в лицето на Меглена Кацарова, директор на Правна дирекция, и Маргарита Васева, директор на дирекцията „Бюджет и финансово-счетоводни дейности“. Те представиха поздравителен адрес от името на министъра на културата Боил Банов, в което се казва: „Считам, че наличието на открит и честен разговор за развитието на филмовата индустрия в България е винаги приветствано от културната общност, с която заедно да насочим усилията си към това този сектор да се развива по най-добрия възможен начин. Това събитие е изключително важно за осигуряване на творческа спокойна среда и нормално протичане на процесите в киното. Разчитам на възможността да продължим да обсъждаме проблеми и решения за успешното развитие на българската филмова индустрия“.

Маргарита Васева и Меглена Казарева

Киното е неразделна част от съвременната култура. Отчитайки особеното място, което то заема в процеса на глобализация, съвсем естествени са крачките, които София прави за развитие на филмовата индустрия, заяви Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" и  координатор на СП „Култура” към Столичната община. Тя обясни, че откакто София е град на киното, общината е подкрепила филмовата индустрия с близо 3 млн. лв., като най-голяма подкрепа получават филмовите фестивали в града. Тази кръгла маса ще бъде ценна за нас като анализ на ситуацията в момента и като идеи за пътя на културната политика в сферата на киното, добави тя.

Биляна Генова


Галерия снимки от Кръгла маса „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия“ ...