Факултет "Икономика на инфраструктурата"

УНСС почете 90 годишнината на проф. д-р Христо Кожухаров

петък, 09 декември 2022 8:56

четвъртък, 01 декември 2022 16:38

Честване на 90-годишнината на проф. д-р Христо Кожухаров се състоя в рамките на срещата на ветераните на УНСС. На нея ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи на юбиляра плакет, един от 100-те, създадени за 100-годишнината на нашия университет Проф. Кожухаров е бил зам.-ректор по научно-изследователската дейност в периода 1995 - 2000 г. и има 12 авторски свидетелства за изобретения, внедрени в практиката.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров се обърна към събралите се ветерани с „добре дошли във вашия и нашия дом.” Той сподели, че има особени сентименти към проф. Кожухаров, припомняйки, че той е бил декан в катедрата, в която проф. Димитров е постъпил на работа и след това са работили дълги години съвместно.

Проф. Димитров покани ветераните да споделят своите спомени и преживявания, които често остават извън дебелите книги, в рубриката „Жива памет“.

„Благодаря ви за голямото внимание, което проявявате за моя юбилей“, развълнувано каза проф. Кожухаров. Той допълни, че 40 години от неговия 90-годишен живот са прекарани в университета. „Моето вълнение е свързано и с това, че преди 100 години един голям будител - проф. Стефан Бобчев, който със свои съмишленици създава Свободния университет е от град Елена, от където съм и аз. Това е град с възрожденска атмосфера, дух и красота, който не търпи сивота и безразличие.“ Проф. Кожухаров се върна към спомените си за времето на създаване на катедрата по „Стокознание“ и длъжностите, които е заемал в университета.

Проф. Кожухаров е първият носител на наградата „Проф. Цани Калянджиев“ на Икономическия университет – Варна, с която беше удостоен „за високи постижения като преподавател и изследовател в областта на икономиката, технологиите и стокознанието“.

От името на колегите, работили заедно с проф. Кожухаров в катедра „Стокознание“ тогава, приветствие към него отправи проф. д-р Даниела Иванова, главен секретар по учебните процеси и документация и преподавател в катедра „Икономика на природните ресурси“. Тя посочи, че „през времена на научни изпитания и трудни въпроси, вие бяхте до нас, с вашите знания, колегиалност и опит. Нашият колектив беше удостоен с ценния дар да работим в тясно сътрудничество с вас. Бъдете сигурни, че всеки от нас си е взел частица от вашата мъдрост и сериозно отношение към учебния процес и научните изследвания.“

Срещата на ветераните продължи с лекцията на проф. д.ик.н. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН.


По повод 90-годишния юбилей проф. д-р Христо Кожухаров вече има своя дигитална страница в рубриката „Жива памет“. 

Началото на  рубриката „Жива памет“ беше дадено през 2021 година. В нея студентите могат да научат за емблематичните личности на УНСС чрез видео и аудио подкаст. Информацията е достъпна чрез QR кодове като се допълва и обновява непрекъснато.

Галерия снимки от УНСС почете 90 годишнината на проф. д-р Христо Кожухаров ...