Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Дискордиа отличи четирима студенти със стипендия от 2 000 лв.

петък, 16 декември 2022 16:00

петък, 16 декември 2022 8:30

Дискордиа, най-голямата транспортно-логистична компания в България и лидер в Европа, отличи четирима студенти от УНСС със стипендия от 2000 лева за всеки. Избраните стипендианти са от катедрите „Икономика на транспорта и енергетиката“ и „Логистика и вериги на доставките“. Те са първите, наградени по стартиралата наскоро съвместна стипендиантска програма на компанията и университета, целяща да осигури на студентите по-добра практическа подготовка и възможности за растеж.
Първите стипендианти на Дискордиа в УНСС са: Теди Димитрова и Габриела Димитрова,  4 курс, специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“ и Моника Христова и Йоанна Петрова, 3 курс, специалност “Бизнес логистика” (на снимката долу).

Г-н Жан Вайтилингам, директор „Човешки ресурси“ на Дискордиа със стипендиантите

Изборът на отличените студенти бе направен на базата на следните критерии: завършен минимум първи курс, балообразуване от среден успех за последните 2 семестъра, есе и събеседване с представител от Дискордиа. Всеки от победителите получава стипендия на стойност 2000 лева, която ще бъде изплатена на две части – 1000 лева през първия семестър и 1000 лева през втория. Стипендиантите ще могат да участват и във всички останали инициативи на компанията, които тя ще организира и проведе в УНСС – лекции, менторски програми, консултации и др., както и стажантски програми.
„Изключително щастливи сме да видим, че в България има толкова мотивирани и амбициозни млади хора. Като лидер в транспортно-логистичния сектор, ние вярваме, че с тази програма изграждаме един мост между бизнеса и образованието. Убедени сме, че тези успешни студенти ще са изключително добър пример за останалите им колеги, съвместявайки ролята на посланици, както на университета, така и на Дискордиа. Очакваме ги скоро при нас за практически стаж, а защо не – и да се присъединят към екипа ни за постоянно“, сподели Жан Вайтилингам, директор „Човешки ресурси“ при награждаването на стипендиантите.
На официалната церемонията присъстваха и проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на същата катедра и проф. д-р Мирослава Раковска – ръководител катедра „Бизнес логистика“.

Г-н Жан Вайтилингам, проф. д-р Христина Николова, проф. д-р Мирослава Раковска, доц. д-р Борислав Арнаудов със стипендиантите (от ляво надясно)

Проф. д-р Христина Николова изрази благодарността на академичния състав на УНСС и на катедрата към ръководството и служителите на Дискордиа за плодотворното дългогодишно сътрудничество и за активното съдействие в обучението на студенти в бакалавърската и магистърските програми към катедрата. Тя подчерта, че инициативите на компанията за повишаване на информираността относно престижа и възможностите за кариерно развитие на завършилите студенти са изключително важни за успешното развитие на бакалавърските и магистърските специалности в тази област: „Стипендиантката и стажантската програма на Дискордиа за студенти от УНСС е още едно доказателство за визионерството и мисията на компанията за издигане на престижа на професиите в областта на транспорта и логистиката.“ Проф. Николова допълни, че дългогодишното сътрудничество на катедрата с компанията и участието на специалистите от практиката в процеса на обучение на студентите чрез предаването на знания, опит и експертиза, допринасят за реализацията на едно качествено, съвременно и бизнес-ориентирано обучение на студентите в УНСС.

Искам да изкажа големи благодарности към Дискордиа, както от името на УНСС, така и от името на родителите на отличените студенти, за това успешно партньорство и специално за тази програма, заяви проф. Мирослава Раковска. „Щастлива съм, че такъв тип инициативи са в пълен унисон с всички наши усилия, насочени към задържане на нашите студенти в България и осигуряване на благоприятна среда за тяхната успешна кариерна реализация в страната ни“.
Дискордиа има договор за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство. Партньорството цели да осигури кариерни възможности и по-добра практическа подготовка на студентите. В рамките на проекта, освен че Дискордиа ще предоставя стипендии в размер на 2 000 лв. на изявени студенти от специалностите „Икономика на транспорта и енергетиката“ и „Логистика и вериги на доставките“,  транспортно-логистичната компания ще включи възпитаници на УНСС в своите стажантски програми, по време на които студентите ще получат познания и практическа подготовка в транспортния и логистичния сектор от ментори с доказан професионален опит и постижения. За обогатяването на знанията на младите таланти Дискордиа ще се погрижи с лекции, водени от мениджмънта на компанията, организиране на конференции, консултации и други събития с подкрепата на преподаватели и представители на УНСС. Компанията планира от следващата година да разшири спектъра от кандидати за стипендиантките програми и да даде възможност на всички студенти от УНСС да се състезават за допълнително финансиране.
Сключването на партньорство с УНСС е само една от ключовите инициативи на Дискордиа през тази година, в която компанията празнува своя 30 юбилей – 30 успешни години на пазара. Основана през 1992 г. във Варна със само 2 автомобила, компанията днес е пример за устойчив бизнес модел, лидерство и визионерство в сектора. Ръстът в приходите за 2021 г. надвишава впечатляващите 50%. Успехите, които компанията показва по думи на г-н Христов, се дължат на инвестициите в иновация, оптимизация и развитието на талантливи служители.


За Дискордиа:

Дискордиа е една от водещите транспортно-логистични компании в Европа. Дейността й е фокусирана върху международния товарен транспорт, включително превозваческа, спедиторска и логистична дейност. Компанията е създадена през 1992 г., член е на Международната федерация на спедиторските сдружения (FIATA), Националното сдружение на българските спедитори (НСБС), Съюза на международните превозвачи (СМП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Освен в България, Дискордиа има свои офиси в Румъния и Украйна.

Галерия снимки от Дискордиа отличи четирима студенти със стипендия от 2 000 лв. ...