Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Тържествено събрание по повод 25-годишнината на катедра „Национална и регионална сигурност” и специалност „Икономика на отбраната и сигурността”

понеделник, 08 февруари 2016 13:20

Тържествено събрание по повод 25-годишнината на катедра „Национална и регионална сигурност” и специалност „Икономика на отбраната и сигурността”

сряда, 11 ноември 2015 13:55 / сряда, 11 ноември 2015 14:27
Print Increase font size

С тържествено събрание в аула „Максима“ бе чествана 25-годишнината на катедра „Национална и регионална сигурност” и специалност „Икономика на отбраната и сигурността”. На събитието присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Десислава Йосифова, зам.- министър на отбраната, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, проф. д-р Тилчо Иванов, доайен на катедрата, Теодор Кафеджиев, предприемач, възпитаник на университета, преподаватели, студенти, гости.

При откриването на тържественото събрание. Отляво надясно: доц. Йосифова, проф. Статев, проф. Димитров, проф. Иванов, Теодор Кафеджиев

В презентация проф. Димитър Димитров проследи историята на катедрата с акцент в развитието й през последните пет години. Той се върна към корените й преди повече от 25 години, първият випуск на специалността, научните прояви, проектите, изследователската дейност, споразуменията с други институции. Досега в катедрата са обучени над 2000 студенти, не малка част от нашите възпитаници са били министри, депутати, посланици, съветници, заемали са високи постове в държавната администрация и бизнеса, посочи проф. Димитров. Той изтъкна също, че през юни 2014 г. катедрата започна подготовка на международната магистърска програма по “Ядрена сигурност”, която трябва да стартира само след месец. Програмата се ползва с подкрепата на много български и международни институции като МААЕ, Виена,  Министерството на външните работи, Министерството на икономиката, Агенцията за ядрено регулиране, БАН и др. Важна стъпка в тази посока бе подписаното от ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния директор на МААЕ Юкия Амано рамково споразумение за сътрудничество в областта на ядрената сигурност, изтъкна ръководителят на катедрата.

В аула "Максима"

В академичното си обръщение по повод 25-годишния юбилей ректорът на  университета проф. д.ик.н. Стати Статев изтъкна многобройните успехи на катедрата, които определи като увличащи, осъществени с „вечния момчешки пиетет“, забележителни със сериозните си резултати. Ректорът припомни на присъстващите участието си в срещата на Работната група на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN) във Виена през февруари т.г., защитата на сложния, интердисциплинарен характер на магистърската програма по „Ядрена сигурност“, водеща на която е катедра „Национална и регионална сигурност“. Проф. Статев изтъкна, че новата магистърска програма, която стартира след броени дни, е значим принос в развитието на ядрената сигурност и превенцията срещу ядрения тероризъм.

По време на тържественото честване

Проф. Статев прочете поздравителен адрес до катедрата-юбиляр от името на Академичното ръководство на университета. В него се посочва, че изминалият четвърт век е време на академичен градеж на катедрата, на нейното институционално и кадрово укрепване и развитие, на много енергия, амбиция и стремеж към усъвършенстване на учебната и научноизследователската работа, на обучението на няколко поколения бакалаври и магистри, на сътрудничеството с много държавни институции, бизнеса, неправителствени организации, университети, БАН, на приобщаването й към семейството на УНСС като една от 33-те катедри в нашия университет. „Убеден съм, че със завидния си академичен потенциал катедрата ще продължи своя успешен път“, изтъкна проф. Статев.

Ректорът връчи на проф. Димитър Димитров възпоменателен медал „ Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС”, с който катедрата се награждава „за сериозни постижения в учебната и научноизследователската работа и по случай 25 години от основаването й“.

Проф. Статев връчва на проф. Димитров възпоменателния медал

От името на ръководството на Министерството на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова, също възпитаник на УНСС, поздрави катедрата за юбилея. Тя изказа благодарност за положения труд и професионализъм при подготовката на кадри. Зам.-министърът посочи, че голяма част от работещите в министерството са обучени в катедрата и изтъкна, че в никой друг университет у нас няма такава паралелна  конкурентна бакалавърска специалност като „Икономика на отбраната и сигурността“.  Вярваме, че ще запазите академичния си дух и разчитаме много на вас, каза доц. Йосифова.

Зам.-министърът връчи на проф. Димитър Димитров плакет на Министерството на отбраната за “постигнатите високи резултати в научната и академичната дейност“.

Доц. Йосифова връчва отличието на проф. Димитров

25 години са младежка възраст, тя отваря най-широки хоризонти и дава най-големи надежди, сподели проф. д-р Тилчо Иванов, ръководител на катедрата в периода 1992 – 2007 г. Националната сигурност е област, в която трябва да вложим своите усилия и съм убеден, че този половин век ще даде зрялост и успехи, а ние ще осъществим това, което очаква от нас обществото, каза доайенът.

Проф. Тилчо Иванов

Проф. Димитров обяви идеята за създаването на Алумни асоциация на завършилите „Икономика на отбраната и сигурността“.

Тук се научих правилно да оценявам и поемам рискове, тук се роди страстта ми към финансите, изказа благодарност към катедрата нейният възпитаник Теодор Кафеджиев.

Десетки приветствия и поздравителни адреси от факултети и катедри в университета, институти и различни организации получи катедрата-юбиляр.

           

Галерия снимки от Тържествено събрание по повод 25-годишнината на катедра „Национална и регионална ...

Галерия снимки от Тържествено събрание по повод 25-годишнината на катедра „Национална и регионална ...