Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Публична лекция, във връзка с проекта "Антикорупционно образование" на УНСС и катедра "Национална и регионална сигурност"

вторник, 26 април 2016 13:11

imageНа 19.04.2016г. се проведе поредната публична лекция, във връзка с проекта „Антикорупционно образование“ на УНСС и катедра „Национална и регионална сигурност“. Гост лектор беше заместник министърът на МВР – г-н Филип Гунев, който говори по темата „Ролята на Министерство на вътрешните работи в противодействието на корупцията“.

Проф. Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Националан и регионална сигурност“ бе модератор на срещата.

В началото, студентите разбраха интересни факти свързани с биографията на г-н Гунев, който след като звършва средното си образование в България, прекарва 10 години в САЩ. Завършва магистърска степен по международни отношения от Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ, и също така е доктор по социология на Лондонски икономически институт, Великобритания.

В началото на своята лекция, Г-н Гунев представи пред аудиторията интересни данни, от изследване на Европейската комисия, за общественото мнение по въпросите свързани с корупцията. В своето изказване относно дефиницията на понятието „корупция“, заместник министърът подчерта, че точна дефиниция все още няма, дори и в международните конвенции.

Г-н Гунев изрази мнение, че през последните 10 години, в страната ни се имитират дейности по антикорупция. Каза също, че ангажираните институции са прекалено много и въпреки това са неефективни. Спомена също и пропуските на правораздавателната система относно корупционните престъпления. В своята лекция, заместник министърът спомена и законът, който г-жа Кунева подготвя,      чиято цел е именно да обедини всички неработещи институции и да дефинира техните дейности, за да заработят ефективно.

Беше разискан и въпросът какво следва след написването на една стратегия, като г-н Гунев отбеляза, че в България това, че след написване на стратегията не се преминава към следващите стъпки е огромен недостатък.

Във времето за въпроси ас.д-р.Екатерина Богомилова попита дали резултатите от инвестициите в антикоруцията ще отговорят на вложените средства. В отговор заместник министърът каза, че на този етап средствата, които се влагат са по – малко отколкото би следвало да бъдат. Също така каза,  че за да има реални резултати инвестициите трябва да бъдат значителни, като се позова на свое проучване върху други държави. Отбеляза и че от друга страна, обединяването на институциите, които отговарят за дейностите по антикорупция, има за цел да намали административните разходи.

На края на лекцията, проф. Димитров благодари на г-н Гунев от името на УНСС и целият екип на катедра „Национална и регионална сигурност“ и отправи към него покана за бъдещи срещи и дискусии по въпросите за антикорупцията.

Текст и снимки: Адела Бозмарова

 

Галерия снимки от Публична лекция, във връзка с проекта "Антикорупционно образование" на УНСС и ка ...