Юридически факултет

Публична лекция „Защо да избера съдийската професия?“

понеделник, 13 март 2023 12:27

„Защо да избера съдийската професия?“ беше темата на публична лекция, която Константин Кунчев, съдия в гражданско отделение на Софийски районен съд изнесе пред студенти от специалност „Право“.

Лекцията беше организирана от Юридическият факултет на УНСС и Европейската асоциация на студентите по право в България (ELSA Bulgaria).

Събитието откри доц. д-р Диана Маринова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Юридическия факултет на УНСС. Тя благодари на съдия Константин Кунчев, че е приел поканата да бъде лектор и да сподели със студентите опита си. „Съдийската професия е една от най-желаните и най-често избираните от студентите от нашия факултет. От една страна това е голям атестат за зрелостта на нашите студенти, от друга страна това е едно истинско предизвикателство, защото изпитите за младши съдии са доста сериозни, изискват много усилия и солидна подготовка, но упражняването на тази професия си заслужава. С гордост мога да кажа, че през годините наши студенти са показвали много високи резултати на тези изпити и са били сред първите класирани с най-висок успех“, подчерта доц. д-р Диана Маринова.

Доц. д-р Диана Маринова

Николай Бошнаков, вицепрезидент „Професионално развитие“ на Европейската асоциация на студентите по право в България (ELSA Bulgaria), студент 4 курс в УНСС също приветства колегите си в залата.

                                      Николай Бошнаков

Съдия Константин Кунчев представи ролята и функциите на съда като институция. В изложението си през призмата на професионалния си опит, той изведе онези черти, които са необходими на съдията, за да бъде успешен професионалист.

„Съдийската професия е власт, но и отговорност. Да бъдете съдия освен да знаете много повече от вашите колеги, изисква нещо по-важно от знанието. Усилието ви да сте честни, независими, устойчиви на каквито и да е въздействия и влияния и каквото и да става да следвате вашата съвест. Вашата съвест да ви дава възможност чрез юридическите си познания да въздавате справедливост. Ролята на юриста е да въздава, да търси и да намира справедливост“, каза съдия Кунчев.

Съдия Константин Кунчев

В рамките на лекцията съдия Кунчев очерта пътя, който младите хора трябва да изминат, ако искат да станат съдии от успешното представяне в конкурса за младши съдия и на какво е важно да наблегнем, докато сме младши съдии до това каква е работата на съдията в и извън съдебната зала и какви личностни качества са необходими на един съдия. Лекторът запозна студентите с плюсовете и минусите от въвеждането на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела и какво е отношението на съдиите към нея, възможна и наложителна ли е реформа на съдебната карта, какво е взаимодействието на българските съдилища и Съда на Европейския съюз.

„Учете, седнете и го правете, защото сега вие работите и правите своето бъдеще. Взимането на изпитите и дипломата не ви прави юристи. Правят ви юристи единствено две неща знанията и уменията да ги прилагате честно, почтено и достойно, тогава когато всеки друг не би могъл да го направи“, посъветва студентите Константин Кунчев и подчерта: „Правото и достойнството на хората, които упражняват тази професия изисква още тук на студентската скамейка, вие да поемете отговорност за себе си, ако не можете да поемете отговорност за себе си и за собственото си бъдеще, как ще поемете отговорност за вашия клиент като адвокат, как ще поемете отговорност за страните като съдия, как ще поемете отговорност за обществото като публична личност, която заема определен пост в държавата.

Събитието продължи с оживена дискусия и въпроси на студентите към лекторите.


Константин Кунчев е съдия в гражданско отделение на Софийски районен съд. Той съвместява съдийската си дейност с активна преподавателска работа като хоноруван асистент по граждански процес (в УНСС в периода 2018 – 2021 г.) и облигационно право (в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2012 – 2013 г., в УНСС през 2015-2016 г., а понастоящем – в НБУ). Организатор е на различни състезания и стажове за студенти по право. Автор е на поредица сборници със съдебна практика по приложението на ЗЗД и на редица статии в областта на облигационното, търговското и потребителското право.

ELSA Bulgaria е най-голямата в света асоциация на студенти юристи, която има клонове в повече от 200 юридически факултета в 35 европейски държави и 30 000 членове – студенти и млади юристи. Целта й е да допринася за юридическото образование, да стимулира международните контакти и разбирателство и да повишава обществената отговорност на студентите и младите юристи. ELSA подпомага активните млади юристи при натрупването на опит и умения, които ще са им необходими като утрешни лидери в международния свят на бизнеса и правото.

ELSA има и международна програма за обмен на стажанти, чрез която българските студенти се въвеждат в чужда правна система и имат възможност да натрупат ценен професионален опит. Същото важи и за български кантори и други организации, които могат да наемат чрез ELSA стажанти от цяла Европа – възможност за развитие на международна дейност и осъществяване на международни контакти. Чуждестранните юристи подпомагат българските кантори и други организации в дейността им, а последните печелят не само от споделянето на опит и възможността за сравнение и съпоставка на международно ниво, но и нови и трайни познанства с бъдещи професионалисти в чужбина.

Галерия снимки от Публична лекция „Защо да избера съдийската професия?“ ...