Финансово-счетоводен факултет

Международен форум обсъжда икономиките на балканските и източноевропейските страни

вторник, 15 май 2012 11:23

В конферентните зали на УНСС се проведе четвъртата международна конференция „Икономиките на страните от Балканите и Източна Европа в променящия се свят“. Форумът бе организиран от УНСС, Технологичния институт в Кавала, Гърция и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Домакинът и съорганизаторите откриха конференцията с приветствията на доц. д-р Силвия Трифонова, ко-президент на научния съвет на форума, председател на Общото събрание на Финансово-счетоводния факултет на УНСС, на проф. д-р Анастасиос Карасавоглу, декан на департамента по счетоводство в Технологичния институт в Кавала и на проф. д-р Георги Чобанов от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Водещ лектор бе Антъни Барцокас, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Великобритания, който представи доклад на тема: "Перспективите за растеж и икономическата интеграция на Балканите и в Черноморския регион".

От ляво на дясно: проф. Георги Чобанов, доц. Силвия Трифонова, проф. Анастасиос Карасавоглу, Антъни Барцокас. При откриването на международния форум в голямата конферентна зала на УНСС.

Сред участниците в конференцията бяха представители на университети в Гърция (Тракийския университет „Демокрит“, Аристотеловия университет, университета в Пирея и др.); Холандия (в Грьонинген); Румъния (Академията за икономически науки и Яшкия университет); Италия (Болонския университет); Португалия (Университета в Порто); сръбски и македонски висши училища, от университети в Дебрецен, Унгария; Гданск, Полша; Люксембург, Белгия; Вилнюс, Литва; Тирана, Албания и др.

Темите на докладите бяха фокусирани върху приемането на балансиран бюджет в ЕС, асиметричните гранични ефекти от интеграцията, ролята на селското стопанство върху сближаването и разширяването на евросъюза, въпроса за конвергенция, интеграцията в банковия сектор, кризата в ЕС, ролята на паричната политика и уроците от финансовата криза и др.

Галерия снимки от Международен форум обсъжда икономиките на балканските и източноевропейските стра ...