Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС вече официално е катедра на ЮНЕСКО

петък, 09 декември 2022 8:47

четвъртък, 17 ноември 2022 13:23

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, в присъствието на доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации” и всички колеги от катедрата, подписа договора с ЮНЕСКО, с което УНСС вече официално има своята катедра на ЮНЕСКО.  

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Стела Ангова

След дълъг период на кандидатстване и проверка, катедрата беше одобрена за катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие (UNESCO Chair on Media and Information Literacy and Cultural Policies for Sustainable Development).

„В глобалния свят, в който информацията ни залива отвсякъде, на медийната грамотност трябва да се гледа като на обучение за цял живот. Наша голяма отговорност е да подготвим младите хора за мощния медия микс, който ще съпътства техния живот. От друга страна проблемите на културата и творческите индустрии, като че ли доста често остават извън полезрението на обществото и държавата. Аз смятам обаче, че те имат голям принос за развитието на икономиката на всяка една държава. Затова съм изключително щастлив, че станахте катедра на ЮНЕСКО. Надявам се това да насърчи международното междууниверситетско сътрудничество, което да доведе до подобряване на институционалния капацитет чрез споделяне на знания и съвместна работа“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

„Ние работихме повече от две години по този проект и сме много горди, че от нашия университет е втората катедра в страната, която е избрана за катедра на ЮНЕСКО. Имаме две много важни задачи, произлизащи от името. Формулирали сме два стълба, за които отчитаме дефицит на ангажирана държавна политика. Надявам се чрез нашата бъдеща работа да обединим различните заинтересовани страни по темата и да получим общественозначим резултат“, сподели ръководителят на катедрата доц. Ангова.

От ляво надясно: доц. Светла Цанкова, гл. ас. Иван Вълчанов, доц. Биляна Томова, гл. ас. Диана Андреева-Попйорданова,  гл. ас. Мария Николова, доц. Стела Ангова, проф. Димитър Димитров, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС, проф. д.н. Ивайло Христов, доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, гл. ас. Илия Вълков

Катедрата

Проф. д.н. Ивайло Христов: Това е едно голямо постижение, както за университета, така и за професионалната гилдия като цяло. Това дава възможност да се излезе извън тесните национални рамки и да се погледне на журналистиката не просто като занаят, а като на един медиатор в обществото.

Доц. д-р Биляна Томова: Ние можем да допринесем за една по-просветена и прозрачна културна политика, за да имаме много по-добро управление на културния сектор.

Доц. д-р Светла Цанкова: Катедра „Медии и обществени комуникации“ вече официално е катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие. Това е признание, както за усилията на катедрата през последните години именно в тези две направления, така и за УНСС като университет, в който се работи по актуални и значими научни теми.

Гл. ас. д-р Иван Вълчанов: Признанието е голямо най-вече за дейността на катедрата. И настина мисля, че това е една стъпка нагоре, защото катедрата, преподавателите и студентите имат потенциала да изпълнят този проект.

Гл. ас. д-р Мария Николова: Това, че сме катедра на ЮНЕСКО, е голямо признание за нашите преподаватели и колеги, както и за университета, който успешно развива проект по медийна грамотност. Ние започваме работа по тема, която е ключова в публичното пространство не само на национално, но и на глобално ниво.

Гл. ас. д-р Диана Андреева-Попйорданова: Катедра на ЮНЕСКО е възможно най-високото признание, което една катедра може да получи. То дава много възможности за включване в мрежи, международни партньорства. Още по важни са партньорствата в страната, които катедрата ще направи с академични и публични институции

Гл. ас. д-р Илия Вълков: Задачата, която трябва да изпълним в следващите години, е да работим за дигиталната и медийна грамотност. Поставили сме си за цел да организираме много конференции, да работим по различни видове проучвания, свързани с медийната грамотност в България, да сътрудничим с училища, да работим за по-голямо сътрудничество с институциите.


UNITWIN/UNESCO Chairs

Стартиралата през 1992 г. програма UNITWIN/UNESCO Chairs, която включва над 850 институции в 117 държави, насърчава международното междууниверситетско сътрудничество и работа в мрежа за подобряване на институционалния капацитет чрез споделяне на знания и съвместна работа. Програмата подкрепя създаването на катедри на ЮНЕСКО и мрежи на UNITWIN в ключови приоритетни области като образование, природни и социални науки, култура и комуникации.

Чрез тази мрежа институциите за висше образование и научни изследвания по целия свят обединяват своите ресурси, както човешки, така и материални, за да се справят с належащите предизвикателства и да допринесат за развитието на своите общества. В много случаи мрежите и катедрите служат като мозъчни тръстове и създатели на мостове между академичните среди, гражданското общество, местните общности, изследванията и правенето на политики.

Галерия снимки от Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС вече официално е катедра на ЮНЕ ...