Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Проф. д. н. Любомир Стойков удостоен с възпоменателен медал за принос към комуникационната наука и медиязнанието от ректора проф. д-р Димитър Димитров по повод неговата 70-годишнина

вторник, 28 май 2024 7:48

понеделник, 27 май 2024 17:25

Проф. д.н. Любомир Стойков беше удостоен с възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ и грамота за цялостен принос към комуникационната наука и медиязнанието и за утвърждаване доброто име и авторитет на Университета от ректора проф. д-р Димитър Димитров по повод неговата 70-годишнина.  

Проф. д.н. Любомир Стойков е преподавател в катедра „Медии и и обществени комуникации“ - катедра на ЮНЕСКО, изкуствовед, естет, журналист, PR и медиен експерт. Проф. Стойков е носител на награди като „Почетен знак на президента на Република България за значим принос към българската култура, наука и образование“, „Златен век – звезда“ на Министерството на културата за принос към културата и изкуството, „Почетен знак на ректора за високи постижения в учебната и научната дейност и заслуги към УНСС“ и др. Проф. Любомир Стойков въвежда за първи път в българската университетска образователна система дисциплината „Фирмена култура и комуникация“, а по-късно и предметите „Бизнес комуникация“, „Управление на връзките с обществеността“, „Култура и медии“, „Лайфстайл журналистика“ и „Имиджмейкърство“. Той е създател на телевизионната модна журналистика в България и основател, сценарист и водещ на първото българско телевизионно предаване за мода – „Блясък“ по БНТ, на седмичното телевизионно шоу за стил „От игла до конец“ по Нова телевизия и на телевизионното модно предаване „Чаровната диктаторка“ по телевизия „7 дни“. Интервюирал е над 100 световни знаменитости в сферата на модния дизайн, киното и попмузиката, като Пиер Карден, Алекзандър Маккуин, Пако Рабан, Юбер дьо Живанши, Соня Рикел, Лучано Бенетон, Оскар де ла Рента, Клаудия Кардинале, Анук Еме, Мария Шнайдер, Елизабет Хърли, Парис Хилтън и др. Автор е на десетки документални филми и кореспонденции за модата и стила от целия свят.

Доскорошният изпълняващ длъжността посланик на Черна гора в България Йелена Филипович-Стоянов, Максим Бехар, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедрата на ЮНЕСКО „Медии и обществени комуникации“, проф. д.н. Любомир Стойков, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Александър Христов, председател на Българската асоциация на ПР агенциите и зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика“

„За мен като ректор на УНСС е особена чест да връча на проф. д.н. Любомир Стойков възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ и грамота за цялостен принос към комуникационната наука и медиязнанието и за утвърждаване доброто име и авторитет на  Университета“, посочи проф. д-р Димитър Димитров. „Проф. Стойков е учен с впечатляваща академична кариера, обществена и разпознаваема публична личност, той е от хората, които допринасят за положителния имидж и медиен облик на нашия университет. Трябва да подчертаем, че той въведе медиите и комуникациите като предметна и лекционна сфера в УНСС. Той е първият преподавател в Университета по комуникации и фирмена култура още от постъпването му в нашия университет през 1993 година. Създател и научен ръководител е на магистърската програма „Връзки с обществеността“. Ректорът проф. Димитров уточни и защо колегите от катедра на ЮНЕСКО „Медии и обществени комуникации“ са избрали да го почетат именно на своя Докторантски семинар. „Във времена, в които развитието на младите учени излиза на преден план не само в национален, но и в европейски мащаб, трябва да изтъкнем приноса на проф. Стойков за няколкото десетки докторанти, на които той е бил научен ръководител. Той е човек с изключителна емпатия и грижа към студентите и младите  хора, затова за нас е чест да бъде част от летописите на нашия университет.“

„Развълнуван и трогнат съм от вниманието и този висок приз. Признателен съм, че моята работа в УНСС е забелязана, оценена и адмирирана по достойнство“, заяви проф. д.н. Любомир Стойков. Той посочи, че „наградата има троен адресат и ще я посветя на моето семейство, на моята любима катедра на ЮНЕСКО „Медия и обществени комуникации“ и на моите прекрасни студенти и докторанти, настоящи и бъдещи“. Проф. Стойков припомни някои свои любими фрази като „Симпатията е взаимна“ / „Не само студентите трябва да се учат от своите преподаватели, но и преподавателите трябва да се учат от своите студенти“ / „Успехът е навреме да постигнеш своята цел”. Проф. Стойков подчерта, че винаги се е стремял да бъде интерактивен и че „най-важното нещо е да имаме вдъхновение, а моето вдъхновение са студентите. Безкрайно щастлив съм, че толкова голяма и важна част от моята биография – творческа, научна и преподавателска е свързана с УНСС, ще се радвам, ако с моята дейност съм допринесъл за устояването и на комуникационни ценности. УНСС ме доизгради, той разкри моя потенциал, за мен е част да бъда част от академичната колегия на българския Харвард”.

Доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедрата на ЮНЕСКО „Медии и обществени комуникации“ и студент на проф. Стойков, разказа повече за невероятните спомени от времето, когато е бил неин преподавател и по-късно колега и посочи, че интересът й към журналистиката не е угаснал. „Проф. Стойков е човекът, който проправи пътя на бизнес комуникацията, връзките с обществеността, имиджмейкърството - все важни дисциплини, които са включени в учебните планове на Катедрата. Той създаде една голяма школа в бакалавърските, магистърските и докторантските програми. Всички колеги сме се учили от неговия опит като преподавател, изследовател и експерт от практиката.“

Максим Бехар, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и докторант на проф. Стойков, посочи: „Като човек на бизнеса ценя в него професионализма, който поставя на първо място и пословичната му почтеност и откритост. Той е етичен, прозрачен и точен с уважение към другото мнение - едни рядко срещани качества.”

Доц. д-р Александър Христов, председател на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА), зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика“ и бивш студент на проф. Стойков, посочи, че „Университетът е мястото където запазваме младостта си в духовния смисъл на думата и проф. Стойков е ярък пример за това. Той поздрави юбиляра от името на Асоциацията на ПР агенциите и от името на декана на факултет „Международна икономика и политика“ доц. д-р Светла Бонева. „Проф. Стойков има огромен принос в развитието на българския ПР бизнес, неговия устрем, задълбочените познания в сферата и на медиите, и на комуникациите. Имаме силата заедно да правим професията по-съвършена.“  

„Проф. Любомир Стойков е една епоха в медиите по мода в България и това, което има, е плод на много труд и всеотдайност“, посочи проф. д.ик.н. Пано Лулански, дългогодишен преподавател и ръководител на катедра „Управление на социално-културните дейности“ (1993-1999 г.) (на снимката горе, вляво),  към която е първото назначаване на проф. Любомир Стойков.

Той благодари на проф. Стойков за всичко онова, което е направил за Университета и за катедра „Медии и обществени комуникации“, която благодарение на него съществува. „Той стигна далеч, защото с дясната ръка беше хванал теорията, а с лявата – практиката, което го изведе високо. С него студентите могат да тръгнат на дълъг път, но си струва.“ Проф. Лулански пожела на юбиляра „чистота на настоящето и светлина за бъдещето“.

Проф. д.н. Ивайло Христов от катедра „Медии и обществени комуникации“, (на снимката горе, четвъртият от дясно наляво), подчерта, че „проф. Любомир Стойков обича да помага, той е отворен към тревогите и кариерното израстване на своите колеги. Впечатлява ме разнообразието на неговия многолик талант и това, че е привърженик на идеята за социологизацията на науката”.

Доц. д-р Светла Цанкова от същата Катедра, (на снимката горе, четвъртата от ляво надясно), сподели: „проф. Стойков е мой учител по работоспособност и делови подход към задачите, учител и в работата ми със студентите, учител по дух и виталност и по житейска мъдрост“.

Проф. д-р Петко Тодоров, два мандата ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ (на снимката горе, вторият от дясно наляво), посочи, че е „удоволствие да се работи с проф. Любомир Стойков и катедра „Медии и обществени комуникации“ има дух благодарение на него и неговия академичен стил на работа да съчетава практиката с теорията“.

Поздравителен адрес към проф. Любомир Стойков и към Докторантския семинар беше отправен и от катедра „Икономикс” в лицето на нейния ръководител доц. д-р Ивайло Беев.

Проф. Любомир Стойков получи поздравления и от други негови бивши студенти, сега преподаватели в Катедрата, като гл. ас. д-р Мария Николова и гл. ас. д-р Иван Вълчанов. С мили думи се обърнаха и д-р Магдалена Иванова, ПР мениджър на Българска болнична асоциация, бивш студент и бивш докторант на проф. Стойков, д-р Ева Цветкова, университетски преподавател, старши програмист в Аксенчър България, бивш студент и бивш докторант на проф. Стойков, както и докторантите на проф. Стойков Любослава Миткова и Албена Александрова и др.

Честването на 70-годишнината на проф. д.н. Любомир Стойков беше част от докторантски семинар, на който бяха обсъдени и различни теми – от влиянието на изкуствения интелект върху стратегическото комуникационно планиране в технологичния сектор на Любослава Миткова през перспективите и предизвикателствата пред изкуствения интелект в спортния ивент мениджмънт от Хелена Тодорова и неговото влияние върху телевизията от Мария Константинова, до предизвикателствата в работата на журналистите при отразяването на войната в Украйна на Светослав Метанов и влиянието на конфликта в Газа върху войната в Украйна на Боряна Райчева-Данаилова и др.

Галерия снимки от Проф. д. н. Любомир Стойков удостоен с възпоменателен медал за принос към комуни ...