Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Юбилейна конференция по логистика и управление на веригата на доставките

петък, 08 октомври 2021 10:27

четвъртък, 07 октомври 2021 18:43

Научна и бизнес конференция по повод 30 години от създаването на специалност „Бизнес логистика" и катедра „Логистика и вериги на доставките" се проведе в Голямата конферентна зала и онлайн. Форумът бе на тема „Иновации и добри практики в логистиката и управлението на веригата на доставките“ и се организира съвместно с Българската асоциация по логистика.

Ректорът проф. д-р Димитров Димитров и проф. д-р Мирослава Раковска, ръководител катедра „Логистика и вериги на доставките“ откриват конференцията

Ректорът проф. д-р Димитров честити юбилея и обърна внимание, че университетът през годините е показвал иновативност и гъвкавост и е реагирал навременно с нови специалности, не само с промени в наименованията, но и съдържателно – с нови учебни планове и материали. „Около нас има много примери за важността на логистиката, неслучайно най-богатият човек в света Джеф Безос се занимава с логистика“, подчерта ректорът и допълни, че специалността е една от най-търсените, като тази година има над 80 студенти платен прием общо в двете степени на обучение.

Проф. д-р Мирослава Раковска, ръководител катедра „Логистика и вериги на доставките“ благодари на генералния спонсор и участниците. Тя подчерта, че постъпленията и таксите за участие ще бъдат използвани за развитие на обучението по специалността. В продължение на думите на проф. Димитров тя обърна внимание, че специалността е не само най-търсената, а и нейните студенти са на едно от първите места по бал в направление „Икономика“. Проф. Раковска изтъкна, че специалисти по логистика са на високи управленски позиции не само в бизнеса, но и в държавните институции,  защото „логистиците се стремят да оптимизират процесите, да управляват „стройно“, с малко ресурси да постигат много“.

От името на декана на факултет „Икономика на инфраструктурата“ доц. д-р Силвия Терезова поздравителен адрес поднесе доц. д-р Светла Цанкова, зам.-декан по учебната работа на факултета. „Благодарение на труда и всеотдайността на висококвалифицирания преподавателски състав на катедра „Логистика и вериги на доставките", специалност „Бизнес логистика“ се утвърди като авторитетна специалност дала и даваща отлично образование и успешен професионален старт и реализация на хиляди млади хора. Успешното развитие на катедрата съдейства за утвърждаване на факултет „Икономика на инфраструктурата“ като високо организирана структура в УНСС. Постигнатите успехи и завоюваният авторитет са добра основа за бъдещото развитие на катедрата.“

Доц. Цанкова пожела здраве и все по-успешно развитие и добри постижения

Удоволствие е да присъствам на събитието и да изкажа поздрави от името на Студентския съвет по случай 30-годишнината на катедрата, каза Ангел Стойков, председател на организацията. „Катедра „Логистика и вериги на доставките" върши много работа, за да може да бъде на високо ниво и да е водеща, не само в нашия университет. Това го показва отношението на бизнеса, чиито представители са участници и спонсори на тази конференция. Надявам се Студентският съвет и катедрата да вървят все повече ръка за ръка в развитието на нашия университет.“

Ангел Стойков: „Вярвам, че след 30 години катедрата ще е на още по-високо ниво и ще има още поводи за гордост.

Към поздравленията се включи и ръководителят на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ проф. д-р Христина Николова. „Удоволствие е да видим още веднъж доказателствата за високия професионализъм на колегите и свидетелствата за професионалната реализация на техните възпитаници. Нашите катедри винаги са били взаимосвързани, радваме се на професионално и персонално сътрудничество, за което благодарим.“

Пожелания за нови академични и професионални успехи от проф. Николова

Полк. проф. д-р Мирослав Димитров, началник катедра „Логистика“ към Военна академия „Г. С. Раковски“, честити юбилея и благодари от името на ръководството на академията за ползотворното сътрудничество през годините. „Високо оценяваме постиженията на катедрата в развитието на науката и заслугите за подготовката на висококвалифицирани логистични кадри. Постигнатите през годините резултати са плод на висок професионализъм, отдаденост и опит.“

Почетна грамота и икона от името на Военна академия „Г. С. Раковски“ връчи полк. Димитров

Поздравителни адреси изпратиха от Икономическия университет – Варна, Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, онлайн приветствие поднесе проф. д.н. Ваня Банабакова от катедра „Логистика на сигурността“ на военния университет.

Пожелания за юбилея отправи и Емил Димитров, ръководител направление „Логистика“, Kaufland Bulgaria, предствител на генералния спонсор на събитието. „Голямо удоволствие е за мен да присъствам тук сред вас. Уроците в университета са ми помогнали да изградя професионалния си път“, подчерта той и се обърна към студентите с вдъхновяващата история на контраадмирал и програмист Грейс Хопър. Г-н Димитров им пожела да бъдат търсещи и любопитни като тази вдъхновяваща жена.

Г-н Емил Димитров: „Учете, мечтайте, откривайте и работете здраво.“

Залата за обучение по логистика, реновирана и снабдена с компютри с помощта на Kaufland Bulgaria

Проф. Раковска връчи плакети за принос и сертификати за участие.

Преди началото на заседанията проф. Раковска представи историята на катедрата и развитието на специалността „Бизнес логистика“. Тя припомни, че през 2018 г. е получена акредитация от Европейската асоциация по логистика.  Предстои и акредитацията на докторска степен по бизнес логистика.

Основната цел на конференцията е да предостави форум за дискутиране на възможностите, предизвикателствата и тенденциите в развитието на логистиката и управлението на веригата на доставките в бизнеса, науката и образованието. 

Програмата на конференцията включваше 3 заседания. Първото бе за добрите бизнес практики в логистиката и управлението на веригите на доставки; второто разгледа възможностите и предизвикателства пред логистиката и веригите на доставка, темата на третото включваше ефективното функциониране и тенденциитте при веригите на доставки.

Участници от страна на бизнеса бяха Цветелина Канджурова, Senior Program Manager, Amazon Transportation Services; Христо Якимов, координатор екип закупуване на самолетни компоненти, „Луфтханза Техник"; Елиза Бакърджиева, ръководител отдел централно закупуване на самолетни компоненти, „Луфханза Техник"; Емил Димитров, ръководител направление „Логистика“, Kaufland Bulgaria, Янислав Тотев, управител, ДСВ Роуд; Ангел Ангелов, бранд мениджър на Евромаркет.

Галерия снимки от Юбилейна конференция по логистика и управление на веригата на доставките ...