Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Пети форум за устойчиво развитие на българската филмова индустрия

четвъртък, 10 февруари 2022 7:50

сряда, 09 февруари 2022 10:48

УНСС, Центърът за аудиовизуална политика и медийни изследвания и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ проведоха Пети форум за устойчиво развитие на българската филмова индустрия на тема „Икономически принос на българската филмова индустрия и въздействието на COVID-19“. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция „Национален филмов център“, Българската национална филмотека, Съюзът на българските филмови дейци, Асоциацията на филмовите продуценти, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Филмаутор, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Академика 21, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи, Асоциацията на българските филмови продуценти, Българската асоциация на независимите художници и аниматори - Пройко Пройков, Асоциацията на българските анимационни продуценти, Асоциацията на българските киносалони, Асоциацията на филмовите и телевизионни продуценти и Обсерваторията по икономика на културата.

Форумът си поставя за цел да бъде намерен най-добрият път за ефективно и ефикасно управление и финансиране на българската филмова индустрия - през призмата на европейските политики и практики, което да доведе до нейното устойчиво развитие под въздействието на пандемията.

Събитието се проведе онлайн в платформата MS Teams

В настоящото издание на форума гл. ас. д-р Диана Андреева – Попйорданова, която е освен основен организатор на събитието, модератор и преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“, представи новите данни за икономическия принос на българската филмова индустрия от съвместното изследване на Столична община и Обсерватория по икономика на културата, което ежегодно представя данни за икономическия принос на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм – на национално, регионално, областно ниво, както и за Столична община, за периода 2008-2020 г. Представенo бе и участието на София в глобалния клъстър на градовете на киното, като част от мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО.

Гл. ас. Диана Андреева

При откриването ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави всички участници и спомена, че разглеждайки този форум, трябва да се вземат предвид всички ползи, включително мрежовите и икономическите: „Не е случайно провеждането на срещата в този формат, с участието на наши колеги от УНСС, които се занимават с икономика. Нашата гледна точка е по-различна, от страна на ресурсите, ползите и печалбите. Радвам се, че тук има и представители на общината, които са традиционни наши партньори, както и други бизнеси, които могат да допринесат и да насърчат подобни дейности. Това не са изхарчени пари за поредния проект, а много свързани ползи, които да се отбележат.“ Той сподели, че форумът е много добра инициатива за нашия университет и пожела успех на всички участници.

Проф. д-р Димитър Димитров

„Бих могъл да добавя, че устойчивостта на това събитие е извън всякакво съмнение. Фактът, че участниците са над 35 от най-различни институции показва, че е така.  Важното е добрите идеи от тези дискусии да се превърнат в реалност и хората, от които зависи това, да ги чуят. Икономическият принос във филмовата индустрия е неоспорим. Последствията от Covid-19 също са неоспорими във всички филмови индустрии по света. Истерията по пандемията преминава и трябва да се съсредоточим върху бъдещето на ситуацията в България, която е доста по-различна”, обясни проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ.

Проф. д-р Станислав Семерджиев

„Настоящото издание на форума за устойчиво развитие на българската филмова индустрия е фокусирано върху представянето на дългогодишното изследване на Обсерваторията на икономика на културата и Столична община, като икономически принос на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство, културният туризъм. Анализът на икономическия принос на индустрията, чрез индикатори и измерители от класическия Икономикс, добавена стойност по факторни разходи, заети, наети, преки чуждестранни инвестиции, оборот, брой и динамика на организациите, които участват и които реализират проекти са индикатори, които позволяват да се провежда определена фискална политика“, сподели Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-то Народно събрание и възпитаник на УНСС.

Любомир Каримански

Иван Кирилов, представител на ръководството на Комисията по култура и медии в 47-то Народно Събрание на Република България и възпитаник на УНСС, сподели че представянето на изследване за икономическия принос на изкуството, културните и творческите индустрии в частта на филмовата индустрия и въздействието на COVID-19 е изключително важно за създаване и промяна на нормативната база. „Обединението на академичната общност в лицето на УНСС и НАТФИЗ, граждански и творчески организации, както и институциите, които имат общо с индустрията, представя един нов модел за изграждане на взаимоотношения и диалог, и стъпва на основа за поддържане на политика и държавно устройство.“

Иван Кирилов

Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столичната община, поздрави участниците в петото издание на форума от името на кмета на гр. София - Йорданка Фандъкова: „Този форум е част от програмата „София творчески град на киното“ на ЮНЕСКО. Данните за изследването, което е цел на форума, са от последните 13 години и част от тях засягат Столична община. Това изследване подчертава София като един национален център на културни и творчески  индустрии.“

Биляна Генова

Доц. д-р Биляна Томова, директор на Център за аудиовизуална политика и медийни изследвания и преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС,  поздрави всички присъстващи и спомена, че днешният ден за нея е двоен празник – нейният рожден ден и отбелязването на петия форум: „Прекрасно е да видя толкова приятели, макар и виртуално и да отбележа своя празник чрез това събитие. Ние търсим устойчивост и смятам че го намираме в професионалното обединение, което по тази начин дава изключителна добавена стойност. Освен това, виждаме обединение на култура и икономика в лицето на 2-та най-силни университета в тази посока. Правим всичко това с надеждата и вярата да намерим едно просветено управление, базиращо се на знания и надграждане.“

Доц. д-р Биляна Томова

„Надявам се да вдъхновим с този форум и все повече участници да ни следват. Те са много и от различни общности на нашата гилдия. Най-важното тук е да направим ход напред с внимателно и обстойно анализиране на ситуацията и намерим най-точния път“, каза проф. д.н. Любомир Халачев от катедра „Филмово и телевизионно операторство и фотография“ на НАТФИЗ и съорганизатор на форума.

Проф. д.н. Любомир Халачев

„Всички са загрижени за това как изпълняваме държавната политика в областта на филмовата индустрия. Филмовият център като изпълнителна агенция към Министерството на културата е съсредоточил в себе си вниманието на цялата филмова общност. Като човек, който през последните 6-7 месеца се опита да въведе в изпълнение  новите правила, искам да ви кажа, че това не е лесно. Когато правим промени в нормативната база, трябва да мислим с години напред“, сподели Камен Балкански, директор на Национален филмов център.

Камен Балкански

Антония Ковачева, директор на Българската национална филмотека, се включи в приветствията по откриването на форума и благодари за поканата. „Смятам че проблемите на българската филмова индустрия, както и на аудиовизуалното наследство са изключително важни и взаимно свързани. Решаването на проблемите по финансирането на филмовата индустрия ще се отрази и върху принципите и начините на съхранение на наследството.“

Антония Ковачева

Форумът продължи с представяне на икономическия принос на филмовата индустрия в София и България,  анализ посветен на влиянието на Ковид пандемията върху киното, както и с представяне напредъка в проекта CICERONE (програма Хоризонт 2020), в частта за Българската филмова индустрия и глобалната производствена мрежа. Обсъдиха се още София - творчески град на киното на ЮНЕСКО и изпълнението на, под влиянието на Covid-19. Включиха се участници, представители на академичната общност, Министерство на културата, Министерство на финансите, Комисия по култура и медии в 47-то Народно събрание на Република България, Столична община, Българска национална телевизия, граждански и творчески организации в областта на филмовата индустрия, представители на медиите.

По време на представянията

Галерия снимки от Пети форум за устойчиво развитие на българската филмова индустрия ...