Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Гурото в киберсигурността Алекс Бехар: Традиционните методи на защита вече не работят

петък, 09 декември 2022 8:42

петък, 11 ноември 2022 12:28

Последните новости по отношение на киберсигуронстта имаха възможност да научат студентите от Алекс Бехар, директор информационни технологии на Zotapay и хоноруван преподавател по кибер защита и управление на кризите в УНСС.

Лекцията откри доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата" и научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност“. Той  представи Алекс Бехар, като го то определи като един от най-добрите специалисти в областта на Android в света. Той благодари на г-н Бехар, от името на катедра „Национална и регионална сигурност“, че е отделил време, въпреки сериозната си ангажираност, да представи новостите в киберсигурността, криптовалутите и други реципрочни теми.

В началото на лекцията г-н Алекс Бехар разказа за живота си в кибуц и армията в Израел и за първия спечелен милион на 24 години. Той сподели, че не си е представял как един ден някой ще го кара да „чупи“ софтуери и да хаква различни системи. „Както има суша, вода и въздух, така вече има киберпространство, и все повече говорим за киберсигурност.“

Г-н Бехар уточни, че когато става дума за този вид сигурност, често се подразбира хакване на криптоборса или нов антивирус, но рядко се има предвид военни действия в киберпространството. И увери присъстващите, че такива има и ще им разкаже повече за тази област, която е малка ниша, включваща различни световни секретни служби.

Споделяйки работата си от последните години лекторът допълни: „наша отговорност беше, след като се засили кибертероризма, да намерим решения, с които да предотвратим заплахите.“ От позицията на опита си г-н Бехар обърна внимание на новостите в киберсигурността и на това, че традиционните методи на защита вече не работят. Като част от киберсигурността той включи и темата за криптовалутите, които той определи като парите на бъдещето и подчерта важността и в тази нова област да се подходи с необходимото внимание и да се имат предвид рисковете и уязвимостите, особено след като целият свят е свързан в интернет.

Галерия снимки от Гурото в киберсигурността Алекс Бехар: Традиционните методи на защита вече не ра ...