Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Катедра „Икономика на туризма“ чества ежегодния си празник заедно с Международния ден на екскурзоводите в туризма

четвъртък, 22 февруари 2024 10:53

четвъртък, 22 февруари 2024 8:42

На 21 февруари катедра „Икономика на туризма“ традиционно чества празника на катедрата заедно с Международния ден на екскурзоводите в  туризма. Тази година катедрата избра да отбележи двата празника като организира уъркшоп „Лидерството в туризма“ и среща на настоящите възпитаници с водещи лидери в туристическия бранш, завършили специалностите в „Икономика на туризма“ от Алумни клуба.

Събитието беше официално открито от ректора проф. д-р Димитър Димитров, който честити на всички празниците и пожела на студентите да развият не само лидерски умения, но най-вече умения да взимат правилни решения. „В професионалното ви ежедневие наред с рутинните дейности, които ще извършвате, вие често ще се сблъсквате със ситуации, в които трябва да взимате важни решения. Например, как да наложите търговската марка, кой нов пазар да отворите, кой да наемете, кой да ви е партньор…казуси, които изискват правилни решения. Надявам се колегите, които вече са натрупали богат опит в туризма, да ви дадат необходимите знания, за да станете и вие бъдещи лидери и да може да взимате най-удачните решения“, пожела проф. Димитров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Мариана Янева, ръководител катедра „Икономика на туризма“, проф. д.н. Таня Парушева, проф. д-р Еленита Великова, главен секретар по науката на УНСС и студенти (от ляво надясно)

„Преди много години избрахме да честваме празника на специалностите в „Икономика на туризма“ на Международния ден на екскурзоводите в  туризма“, каза ръководителят на катедрата проф. д-р Мариана Янева. „Но тази година за първи път организирахме този уъркшоп „Лидерство в туризма“ като идеята е всички, завършили курса, да получат сертификати и да станат членове на „Клуба на млади лидери в туризма“, който създадохме тази година. Целта на този клуб е да стимулира развитието на качества, които ще помогнат на нашите студенти в бъдеще, когато започнат работа в сферата на туризма“, обясни професор Янева.

Гл.ас. д-р Никола Гайдаров, организатор на уъркшопа, запозна студентите с водещите Мая Василева, доктор в катедрата, и  Мартина Венова, които представиха темата „Лидерството в туризма“, като очертаха разлика между лидер и мениджър. Раздадоха на студентите тест, за да изследват техните лидерски качества, след което ги разделиха на две групи и им поставиха задачата да построят мост с подръчните материали, които им предоставиха, хартии, лепила и ножици.  Условието на задачата беше мостът да издържи една бутилка вода върху себе си. Уъркшопът завърши с дискусия, в която се включиха всички преподаватели, студенти и работещите в туристическия бранш. 

Участващите 16 студенти - 8 от I курс, 4 от III курс и 4 от IV курс получиха сертификати и станаха членове на новия „Клуб на младите лидери в туризма“.

„Радвам се, че една част от студентите вече работят във водещи компании в сферата на туризма, благодарение на доброто сътрудничество между катедрата и бизнеса“, каза проф. д-р Мариана Янева, а проф. д.н. Таня Парушева благодари на участниците и на партньорите на катедрата, водещи мениджъри в туризма, които дадоха важни насоки на бъдещите си колеги. „Това е първото подобно мероприятие, това са първите сертификати, с които ставате членове на този нов Клуб, който активно ще спомага за развитието на студентите“, каза професор Парушева.

Проф. д-р Еленита Великова благодари на студентите за участието им в уъркшопа, както и гл.ас. д-р Светослав Калейчев, научен секретар на катедрата, ас. д-р Ралица Георгиева и ас. д-р Вероника Денизова, преподаватели в катедрата, които също отчетоха добрата им работа и им пожелаха бъдещи успехи.

Галерия снимки от Катедра „Икономика на туризма“ чества ежегодния си празник заедно с Международни ...