Факултет "Икономика на инфраструктурата"

„МедияКаст“ записва! УНСС със студентски журналистически подкаст

петък, 21 април 2023 7:54

четвъртък, 20 април 2023 15:42

Надя Манова, Алекс Христов, Божидара Златева и Елеонора Руменова стоят зад реализацията на новия студентски проект „МедияКаст“. Четиримата са студенти по журналистика в катедра „Медии и обществени комуникации“ от 4 и 1 курс. Идеолог и продуцент на епизодите е Надя, която с професионален усет помага за сценариите, редактира въпросите към гостите, напътства, следи за сроковете и за гладкото протичане на записите, монтира крайния продукт и го качва в платформи за подкаст.

Постерът за „МедияКаст“, създаден от Надя Манова

„Винаги насърчаваме студентите да проявяват инициативност и в катедрата сме много щастливи, че имаме професионално реализиран подкаст на медийна тематика“, споделя доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“. „Наблюдавам отблизо тяхната работата и съм впечатлена от желанието им да създават интересно и значимо съдържание, както и от дисциплината, с която организират записите. Групата работи като един перфектно смазан механизъм. Ценното е, че едновременно прилагат наученото в университета и придобиват навици и умения, които ще им бъдат от голяма полза винаги“, допълва ръководителят на катедра „Медии и обществени комуникации“.

Първите два епизода на „МедияКаст“ бяха излъчени през март. В процес на монтаж са следващите два.  Скоро в телевизионното студио на УНСС ще бъдат записани още гости. Засега се спазва ритъм от два подкаста месечно. Всяко предаване има един водещ, като студентите се редуват и по този начин имат време за предварителна подготовка.

Продуцентът на подкаста Надя споделя: „Създаването на студентски подкаст може да бъде невероятна възможност за демонстриране на уникалните комуникационни качества на младите хора. „МедияКаст“ предоставя платформа за студентите да споделят своите идеи, прозрения и опит с по-широка аудитория и помага за изграждането на ценни умения за комуникация, работа в екип и критично мислене.“

Надя Манова (вдясно) като истински продуцент следи за всеки детайл при записването на подкаста

Първи гост на подкаста бе гл. ас. д-р Мария Николова, която отговаряше на въпроси за бъдещето на журналистиката. Следващ гост бе д-р Весислава Антонова, с която студентите обсъдиха идеалната медия. Скоро ще видим и заснетите интервюта с Георги Милков и Карин Околие.

Гл. ас. д-р Мария Николова и Алекс Христов в телевизионното студио на УНСС очакват знак от апаратната за начало на записа

Алекс, водещият на първи епизод, обяснява защо участва в създаването на предаването: „Във времето на развити технологии, журналистиката търпи своите промени също. Подкастовете дават възможност на хората, занимаващи се с тази професия, да достигнат до по-голяма аудитория, а „МедияКаст“ е тази възможност за нас, студентите от катедра „Медии и обществени комуникации“ да достигнем до по-голяма аудитория и да я запознаем с нашите интересни събеседници“.

На въпроса какво движи екипа, Божидара отговаря така: „За нас студентите, „МедияКаст“ е един проект, който ни предоставя страхотни възможности. От една страна, да се срещаме с интересни събеседници от света на журналистиката, от друга да приложим знанията, които сме получили, изучавайки „Медии и журналистика“.

Карин Околие и Божидара Златева

Най-младият член на екипа – Елеонора говори ентусиазирано за участието си: „Още от първото ми влизане в студиото за заснемането на първия епизод, усетих магията на „МедияКаст“. Възможността още от първи курс да се потопя в света на журналистите е като сбъдната мечта. Въпреки че екипът ни създава професионална атмосфера по време на снимките, според мен причината да се сработваме толкова добре е именно подкрепата, която си даваме не просто като колеги, а като приятели“.

Елеонора Руменова интервюира журналиста Георги Милков за третия епизод на подкаста

Всеки епизод може да бъде открит в платформите Spotify и YouTube – в канала на катедра „Медии и обществени комуникации“.

Галерия снимки от „МедияКаст“ записва! УНСС със студентски журналистически подкаст ...