Факултет "Икономика на инфраструктурата"

Национален форум „Медийна и информационна грамотност“ се проведе в нашия университет

петък, 03 ноември 2023 7:46

четвъртък, 02 ноември 2023 13:05

В УНСС се проведе Национален форум „Медийна и информационна грамотност“, организиран от катедра „Медии и обществени комуникации“, която е със статут на катедра на ЮНЕСКО.

Доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“, Виктор Стоянов, зам.-министър на културата, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Наталия Митева, зам.-министър на образованието и науката, доц. д-р Светла Цанкова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата (от ляво надясно)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави участниците в събитието и подчерта важността на форума: „В съвременния глобален свят на информационна свързаност медийната грамотност е изключително актуална. Затова и интересът към настоящия форум е много голям. В контекста на предизвикателствата, свързани с разпространението на дезинформация и фалшиви новини, както и опитите за влияние върху волята и свободното мислене на гражданите, темата за медийната грамотност е важна за всеки един от нас. Медийната грамотност има за цел изучаване на инструменти, технологии и развиване на критично мислене и оценка. Мисля, че тук в Университета за национално и световно стопанство е мястото да се проведе този форум, защото няма опасност да се политизира темата и да се погледне трезво на въпроса за медийната и информационната грамотност на младите хора и на нашето общество като цяло“.

„През 2022 г. катедра „Медии и обществени комуникации“ успя да премине успешно процедурата по кандидатстване за катедра на ЮНЕСКО, като нашата тема беше „Медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие”. Когато мислехме по тази тема ние стъпихме от една страна върху експертността на колегите от катедрата и от друга страна върху два важни стълба, за които считаме, че има дефицит в нашето общество и смятаме, че трябва всички ние, като заинтересовани страни, да работим заедно по тях. Първият стълб е медийната и информационната грамотност и вторият - това са културните политики за устойчиво развитие. Ще работим активно по тези два ангажимента, защото считаме, че в едно силно дезинформирано общество е време вече да се действа много сериозно по темата за медийната грамотност“, каза доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“ и допълни, че катедрата вече има направено изследване на медийната грамотност в България.

По повод 15 години от създаването на катедра „Медии и обществени комуникации“ и за утвърждаване доброто име и авторитет на УНСС, като катедра на ЮНЕСКО, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи на доц. д-р Стела Ангова кристална статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на университета.

„През последните три години, ние работихме много ентусиазирано по изследване на медийната грамотност в България и това, което се опитахме да направим беше една моментна снимка какво е свършено по въпроса. Убедихме се колко сериозни са усилията както в сферата на формалното, така и в сферата на неформалното образование, но също така установихме и много дефицити, разбрахме, че има още много неща, които трябва да се направят. Иска ми се да гледам на днешното събитие като на една среща на съмишленици, на хора, които имаме една обща кауза, която е значима и дългосрочна. Убедена съм, че всички усилия, които правим сега си заслужават, защото правим една много важна и сериозна инвестиция в бъдещето“, каза доц. д-р Светла Цанкова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата и подчерта“: „Благодарение на проекта за изследване на медийната грамотност, който завършихме през миналата година, ние вече ще преподаваме и дисциплината „Медийна култура“. Тя ще се преподава не само пред студентите от нашите две специалности „Медии и журналистика“ и „Медия икономика“, но и пред студентите от специалностите „Социология“, „Политология“, „Международни отношения“, защото това са бъдещи експерти, които също трябва да имат много добра подготовка по медийна грамотност“.

Наталия Митева, зам.-министър на образованието и науката, се спря на институционалните параметри на медийната грамотност в образователната система с фокус върху предучилищното и училищното образование.

„Дигиталната медийна грамотност е част от базовите компетентности, които следва да се придобият в процеса на училищно образование, т.е. тя намира своето място в стандарта за общообразователна подготовка и в стандартите, свързани с конкретни предметни дисциплини. В съдържателен план ние сме помислили за това да я дефинираме като комплекс от компетентности, сред които се включва увереното владение и активна употреба на съществуващи медии, критичното отношение към качеството и коректността на съдържанието, информираната преценка и творческото използване на медии за създаване, разпространение и управление на информация при отчитане проблемите на авторското право, защитата на личните данни“, подчерта Наталия Митева.

„Министерство на културата има отговорност да координира всички фрагментирани инициативи, свързани с медийната грамотност. Ние смятаме да организираме ефективни инструменти и междуинституционално сътрудничество така, че всички идеи, целият сектор, всички такива конференции, цялата информация, която имаме да бъде оползотворена така, че да влезе в употреба, да бъде имплементирана в учебни програми, в медийни пакети и др. Ще се борим това да не остане само научна работа, а да имаме и реална подкрепа от държавата за различни медийни кампании, които ще последват от нашата работа“, каза Виктор Стоянов, зам.-министър на културата и отбеляза: „Състоя се първото заседание на Съвета за медийна грамотност, което беше много успешно, имаше абсолютен синхрон между всички институции за това какви трябва да са първите ни стъпки. Предстои следващата седмица, може би, да подпишем меморандум, където ще очертаем тези стъпки и основните ни ценности, което ще ни даде шанс да продължим нататък експертно. С Министерство на образованието и науката имаме една визия и идея как по най-ефективен начин да имплементираме медийната грамотност в учебните планове, разбира се, след като се подложи на много сериозно обсъждане“.

Работата на форума беше организирана в два панела с тематични направления „Институционални политики и медийни практики за развитието на медийната и информационната грамотност в България“ и „Формално и неформално образование по медийна и информационна грамотност в България“. Модератори на първия панел бяха гл. ас. д-р Илия Вълков и гл. ас. д-р Мария Николова, а на втория доц. д-р Светла Цанкова и ас. д-р Весислава Антонова от катедра „Медии и обществени комуникации“.

В дискусиите в рамките на програмата на форума се включиха представители на различни институции, медии, журналисти, училища и неправителствени организации, сред които Бойко Благоев, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Соня Момчилова, председател на СЕМ, Милен Митев, генерален директор на БНР, Антон Андонов, член на управителния съвет на БНТ, Росен Цветков, „Продуцент Новини“, btv и др.

Галерия снимки от Национален форум „Медийна и информационна грамотност“ се проведе в нашия универс ...