Финансово-счетоводен факултет

Известният икономист Бранко Миланович ще бъде специален гост-лектор в уебинар, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси

вторник, 19 октомври 2021 8:18 /
Начало:
Край:
понеделник, 25 октомври 2021 18:00
Място:
Подробности:
Уважаеми колеги,
Известният икономист Бранко Миланович ще бъде специален гост-лектор в уебинар, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) на 25 октомври 2021 г. от 18:00 ч. в платформата Google Meet.

Темата на виртуалната публична лекция е “Бъдещето на капитализма и неравенството”
Събитието се организира по покана на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и е част от специалните събития, с които водещият бизнес университет ВУЗФ отбелязва своята 20-та годишнина.
Проф. Миланович ще даде отговори на важни въпроси, сред които защо в световен мащаб се наложи само капиталистическият икономически модел, какво е бъдещето на капитализма и присъщите му неравенства, ще има ли край капиталистическият модел, какви са различията в типологията на капиталистическите икономики и как демокрациите се изправят срещу неравенствата. Гостът ще направи анализ и на диспропорциите и неравенствата като продукти на капитализма. 
Бранко Миланович е един от най-известните и най-цитираните икономисти в света през ХХI век. Изследванията му са насочени най-вече към анализ на капиталистическия тип пазарна икономика, разпределението и преразпределението на доходите и динамиката на социалното неравенство. Понастоящем е гостуващ президентски професор в Graduate Center of the City University of New York и старши изследовател в Luxembourg Income Study (LIS). Също така преподава в London School of Economics и Institute for International Studies в Барселона. През 2019 г. е назначен за почетен председател на Maddison Chair в University of Groningen. 
Неговата книга „Само капитализъм. Бъдещето на системата, която управлява света“ (2019) е включена от Foreign Affairs в списъка на най-добрите книги за 2020 г. Книгата е преведена на български език от д-р Димитър Събев, хоноруван преподавател във ВУЗФ и е издадена в края на 2020 г. През юли 2020 г. списание Prospect поставя Бранко Миланович сред първите 50 мислители на 2020 г. Повече за проф. Миланович може да научите ТУК.
Работен език на събитието е английски
Всеки желаещ да участва в уебинара може да се регистрира до 24 октомври на е-mail [email protected]. След направена регистрация участниците ще получат линк за достъп до събитието.
 
Уебинарът ще се излъчва на живо във Facebook страницата и Youtube канала на ВУЗФ.
За повече информация: https://vuzf.bg/novini/vuzf-organizira-uebinar-sas-svetovnoizvestniya-ikonomist-branko-milanovich