Юридически факултет

Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ ще проведе третия Международен семинар за укрепване на демокрацията

сряда, 12 октомври 2022 15:26 /
Начало:
четвъртък, 20 октомври 2022
Край:
неделя, 23 октомври 2022
Място:
Подробности:

От 20 до 23 октомври 2022 год. Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“, с подкрепата на съдия Евгени Георгиев и съдия Константин Кунчев, ще проведе третия Международен семинар за укрепване на демокрацията. Този път, той ще бъде посветен на върховенството на правото в национален и международен аспект.

Ще се проследи ефикасността на правоприлагането в областта на националното управление и при поддържането на международния правов ред.                                      

Ще се разглеждат следните теми:

- Справедливост, гражданско самосъзнание и върховенство на правото при младите демокрации;

- Определяне на националния интерес на над-национално и международно ниво;

- Ролята на висшите и конституционни съдилища при формирането на общественото мнение;

- Предизвикателствата пред базирания на върховенството на закона международен ред.

Някои от основните лектори са д-р Балинт Мадяр, водещ унгарски социолог, автор на „Пост-комунистическата държава: случаят Унгария“ и „Анатомия на пост-комунистическите режими“, съдия Джейн Милазо от Федералния окръжен съд на Луизиана, Ню Орлиънс, съдия Александър Арабаджиев от Европейския съд, съдия Екатерина Трендафилова председател на Специализираните състави за Косово, проф. Гентиан Зибери от Норвежкия център за човешки права, съдия Йонко Грозев от Европейски съд по правата на човека, съдия Соня Янкулова от Конституционния съд на Република България. Панелните дискусии и работилниците също се водят от изтъкнати български и международни лектори.

Можете да намерите програмата за събитието и да се регистрирате за лично или виртуално присъствие тук:

https://www.fulbright.bg/en/fis-2022/