Факултет "Управление и администрация"

УНСС е координатор на проект по Седма рамкова програма на Европейския съюз

петък, 02 март 2012 13:00 /
Начало:
четвъртък, 01 март 2012
Край:
Място:
Подробности:

В началото на 2012 г. бе подписан договор за изпълнение на проект „Функциониране на локалните производствени системи в условията на икономическа криза (Сравнителен анализ и бенчмаркинг в ЕС и извън него)", на който УНСС е координатор.

Проектното предложение е разработено от Центъра за изследователски и образователни проекти (ЦИОП). Проектът е на обща стойност 571 900 евро и е с продължителност 3 години. Партньори на нашия университет са: университетът в Лодз (Полша), университетът „Матей Бел", Банска Бистрица (Словакия), Институтът по икономика и индустриално инженерство към Сибирското отделение на РАН и Новосибирският държавен университет (Русия), Националният икономически университет в Тернопил (Украйна). В изпълнението на проекта от страна на УНСС ще участват преподаватели от катедрите: „Индустриален бизнес", „Човешки ресурси и социална защита", „Интелектуална собственост" и „Маркетинг и стратегическо планиране". Изпълнението на дейностите започва от април т.г.

Основната цел на проекта е да задълбочи теоретичното изследване на локалните производствени системи (ЛПС) и да насърчи тяхното практическо прилагане, като по този начин отговори на предизвикателствата, свързани с преодоляването на последиците от икономическата криза. Специфичните цели на проекта са ориентирани към: обмен на знания за изследователските подходи при изучаването на ЛПС и формиране на препоръки за прилагането на добри европейски практики в условията на икономическа криза; споделяне на партньорските резултати от използването на ЛПС за ускоряване на икономическото и социално развитие, водещо до преодоляване на регионалните различия; прилагане на придобити знания и на идентифицирани добри практики в изследователската дейност и обучението; създаване на дълготрайно сътрудничество между образователните и изследователските институции в държавите членки на ЕС и трети страни и засилване на партньорството помежду им.

Постигнатият резултат, както и опитът, който УНСС ще придобие в управлението на утвърдения проект, ще подпомогнат университетските изследователските колективи при изграждането на стабилни партньорства за разработване на конкурентоспособни проекти по Седма рамкова програма.